Novosti

Dječje vijećnice na sjednici Gradskoga vijeća Zaboka predstavile postignuća u četvrtom mandatu i planove za budućnost

U idućem mandatu DGV nastavlja s projektom „Budi neovisan“ i „Zdravo i fino“, te pokreće novi projekt „Pruži mi priliku“, vezan uz siromaštvo i socijalnu isključenost djece

Dječje vijećnice Ema Smolić, dječja gradonačelnica, Irena Tabaković i njena zamjenica Anja Kolarić na sjednici Gradskoga vijeća Zaboka predstavile su postignuća Dječjeg gradskog vijeća u IV. mandatu te program i planove u novom, petom sazivu. Svojim izlaganjem oduševile su gradske vijećnike i dobile veliki pljesak, jer je Dječje gradsko vijeće provelo kvalitetne projekte i aktivnosti za dobrobit djece grada Zaboka, a uz nastavak nekih dosadašnjih projekata planira pokrenuti i nove.

IV. mandat od 2011.-2013.

Dječji vijećnici su se educirali na teme koje su si sami zadali Programom rada kao što su: Slobodne aktivnosti, Školica lijepog dječjeg ponašanja, Ovisnosti, Ravnopravnost spolova, Uloga medija u razvoju djeteta, Subkulture, Institucije, Dječja prava, Volontiranje, Djeca bez adekvatne roditeljske skrbi, Tradicijska kultura, Ekologija i Zaštita životinja, a u tome su im pomogli savjetnik za DGV Karlo Kralj i voditeljica Jasenka Borovčak te su često imali i goste-stručnjake na svojim sjednicama. Bili su uključeni u nekoliko projekata koje je provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske: „Djeca i mladi ne priznaju granice“, Budi neovisan“ te su sudjelovali na susretima Dječjih vijeća Hrvatske, na Međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, radionicama i Kampu „Sto ljudi-sto ćudi“. Proveli su dva vrlo zahtjevna projekta „Poboljšajmo parkove u gradu“ i „Zdravo i fino“, koji je rezultirao izdavanjem kuharice „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“. Za oba projekta Grad Zabok nagrađen je Poveljom za Naj-akciju u okviru akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Za svoj veliki trud Dječje gradsko vijeće povodom Dana Grada Zaboka 2012. godine, u znak javnog priznanja za izuzetne zasluge i rezultate kojima, dobilo je Plaketu Grada Zaboka.

Novi projekt „Pruži mi priliku“

Program se sastoji od sljedećih tema: Kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih, Funkcioniranje lokalne zajednice i uloga dječje participacije, Siromaštvo, Put do ravnopravnosti spolova, Nasilje među vršnjacima i Osnovna škola – što bi mogli poboljšati. Dječje gradsko vijeće nastavlja s projektima „Budi neovisan“ i „Zdravo i fino“ te pokreće novi projekt „Pruži mi priliku“ vezano uz siromaštvo i socijalnu isključenost djece. Vrata ureda gradonačelnika Ivana Hanžeka za dječje vijećnike su uvijek otvorena, a prijedlozi saslušani i realizirani što je i cilj Dječjeg gradskog vijeća i dječje aktivne participacije koja je u gradu Zaboku na visokoj razini upravo zahvaljujući vrlo uspješnoj suradnji s vodstvom Grada. (nca)

Izvor: Zagorski list

Skip to content