Novosti

DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA DODIJELJEN CERTIFIKAT ‘’SIGURAN VRTIĆ’’

Potreba za sigurnošću jedna je od temeljnih ljudskih potreba. Sigurno i stabilno okruženje uvjet je zdravog tjelesnog i psihičkog razvoja djeteta. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravima djece svako dijete ima pravo biti sigurno i zaštićeno, a dužnost odraslih je:

 • osigurati sigurno okruženje
 • osnaživati dijete u prepoznavanju potencijalno opasnih situacija
 • osamostaljivati dijete i jačati ga za snalaženje u problemskim situacijama
 • naučiti dijete odgovornom ponašanju.

U ovim izazovnim vremenima potrebno je razumijeti važnost pripremljenosti za izvanredne situacije, naučiti pravilno postupati prije , za vrijeme i nakon izvanrednih situacija.

Sredinom rujna 2021. godine vrtić Zipkica se uključio u Erasmus+ projekt Hrvatskog Crvenog križa I platformu Sigurnije škole i vrtići.

Cilj projekta poboljšati je znanja i ojačati kompetencije djece, odgojitelja i ostalih za teme: priprema za izvanredne situacije, prva pomoć , sigurnost u školama i vrtićima, te pružanje psihološke podrške.

Ovaj Erasmus+ projekt provodi se u partnerstvu Nacionalnih društava Crvenog križa Austrije, Bugarske, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Partneri su prikupili više od 70 aktivnosti i igara iz područja prve pomoći, pripreme za izvanredne situacije, psihosocijalne podrške i obrazac za provjeru sigurnosti. Na on-line platformu Dječji vrtić Zipkica stavljao je izvještaje o svim provedenim aktivnostima s djecom na nivou vrtića te se na osnovu tog procjenjivao rad vrtića na tim područjima te nakon uspješno odrađenih aktivnosti vrtiću dodjelio potvrdu „Sigurni vrtić“.

U provedbi aktivnosti u DV Zipkica sudjelovalo je 9 vrtićkih skupina ( Bubamare, Lavići, Točkice, Loptice, Pandice, Brodići, Zmajčeki, Kruškice, Cipelići) , 20 odgojitelja te stručni suradnici.

Aktivnosti su se provodile sukladno dobi djece. Djeca su se vrlo aktivno uključila u provođenje istih.

U odgojno-obrazovnom radu s djecom bile su zastupljene teme:

Priprema za izvanredne situacije – POTRES

 • Sigurno mjesto u vrtiću
 • Sagni se, prekrij i drži za
 • Sigurno mjesto kad ste vani
 • 1,2,3 potres – demonstriranje sigurnog položaja u slučaju potresa.

Priprema za izvanredne situacijeEKSTREMNI VREMENSKI UVJETI – ponašanje i oblačenje ovisno o vremenskim uvjetima.

PRVA POMOĆ

 • Važno je znati – prepoznati i zapamtiti broj žurnih službi.

SIGURNOST U VRTIĆU

 • Mapiranje vrtića – identificiranje sigurnih mjesta unutar vrtića
 • Označavanje izlaznih vrata – prepoznavanje i označavanje izlaza.

PSIHOSOCIJALNA PODRŠKA

 • 10 lica emocija – prepoznavanje i nošenje s osjećajima u izvanrednim situacijama (potres)
 • Igra ogledala – prepoznavanje i reflektiranje emocija (vlastitih i svojih prijatelja).

Platforma Sigurne škole i vrtići je lako dostupan i koristan internetski alat s edukativnim matrijalima koji su lako koristivi u svakodnevnom radu. Uključivanjem na platformu ostvarili smo stvaranje poticajnog okruženja te kontinuiranu edukaciju svih dionika sustava od najranije dobi .

Ponos vrtića je oznaka „SIGURAN VRTIĆ“, dobivena za uspješno provedene aktivnosti, no najvažnija nagrada su dobivene spoznaje kod djece o navedenim temama u ova turbulentna vremena.

Skip to content