Novosti

DJEČJI FORUM „BONKASY“ SUDJELOVAO NA 17. SUSRETU DJEČJIH FORUMA HRVATSKE

17. Susret Dječjih foruma dio je velikog projekta Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta čija je tema „Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava“. Cilj ovog projekta bio je ciljanim aktivnostima djece iz Dječjih foruma, uz pomoć voditelja, u svojim lokalnim sredinama promicati borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti te doprinose u ostvarivanju prava djeteta na način da ih se kroz aktivnosti upozna s problemima i potrebama svojih vršnjaka u lokalnoj zajednici, kvalitetom socijalnih usluga, ali i problemima siromaštva djece u Europi i svijetu. 17. Susret okupio je 50 sudionika, djece i voditelja iz 13 Dječjih foruma iz cijele Hrvatske.

Zabočke forumašice Anja Kolarić, Ivana Škalec i Nika Iveković na Susretu su se predstavile radionicom Stablo siromaštva i izložbom Dječja prava koje je za ovaj susret pripremila njihova voditeljica Romana Turk Tisanić i tajnica DND-a Jasenka Borovčak.. Na info punktu koji je bio postavljen tijekom susreta, a u okviru aktivnosti koja nosi naziv „Korakom do znanja o siromaštvu i socijalnoj isključenosti“ predstavile su aktivnosti i akciju koja se provodi povodom Noći vještica za pomoć djeci slabijeg materijalnog stanja. Kako bi ostalim forumašima i forumašicama iz cijele Hrvatske približile Hrvatsko zagorje i znamenitosti svog kraja upoznale su ih s novim projektom Srednje škole Zabok „Medenjak uz kavicu“ kojim se promovira medenjak kao gastro suvenir te su ga svi imali prilike i degustirati.

Na Susretu se posebno istaknula činjenica da se ove godine obilježava 25 godina od donošenja Konvencije UN-a o pravima djeteta te će se još u većoj mjeri promovirati i poticati poštivanje dječjih prava. Forumaši i forumašice uključili su se u kampanju „Opredijeli se da budeš – Prvak prava djeteta“ koju je pokrenulo 14 međunarodnih i europskih udruga za dječja prava kako bi potaknuli članove Europskog parlamenta da prihvate i potpišu Manifest dječjih prava koji će se zajedno s pismom i dječjim porukama poslati europskim parlamentarcima i pozvati ih da se priključe kampanji.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content