Novosti

‘Dolazak gerontodomaćica najveća nam je radost u ovo predblagdansko vrijeme’

S prvim danom travnja žene zaposlene u sklopu projekta MIPOS II krenule su na svoj prvi radni dan. Neke od njih već su radile u sklopu MIPOS- a, nekima je ovo prvo takvo iskustvo, no i kod jednih i kod drugih uzbuđenje je bilo itekako prisutno. Uzbuđeni su bili i korisnici projekta. Svi su oni jedva čekali da ponovno dođu njihove gerontodomaćice, koje su im mnogo više od toga. Prijateljstva, suze, smijeh, djeljenje dobrog i lošeg… sve je to MIPOS, složili su se glavni akteri ove lijepe priče.

Prvi dan na trenu

–Prvi dan imali smo zapravo upoznavanje korisnica i žena budući da su nam se neki korisnici promijenili. Teško je opisati oduševljenje koje je nastalo kada su se na vratima korisnika pojavile gerontodomaćice. Rekli su nam da im je to najveći poklon u ovo predblagdansko, uskrsno vrijeme – rekla nam je Tina Herceg iz GDCK Zabok, inače koordinatorica na projektu MIPOS. Jedan o partnera u projektu je i Udruga invalida Bedekovčina. Predsjednik udruge Dragutin Burek rekao je kako su i žene koje su zaposlene i korisnici jedva čekali da projekt krene u praksi. –Ovo je izuzetno važan projekt koji mnogo znači korisnicima, ali i ženama koje se zaposle. To su žene koje su možda mislile da više za njih neće biti prilike za rad, za zaradu. I onda je došao projekt MIPOS i pokazao im da se misli i na njih – istaknuo je Burek dodajuči kako je čitav projekt veliko veselje za sve njegove aktere. A veselje je mnogo i u Gornjoj Stubici zbog početka rada žena u sklopu projekta Mi pomažemo starijima II. Predsjednica gornjostubičke udruge, ujedno i partnera u projektu, Lipin cviet Tatjana Hikec rekla je kako su korisnici jedva dočekali svoje gerontodomaćice jer su one, zapravo, već dio njihove obitelji. – Svi skupa smo se složili da je ovo jedan lijepi uskrsni poklon za naše korisnike – zaključila je Hikec. Lijepe riječi o projektu došle su i iz GDCK Zlatar. -Svakodnevno ćemo pružiti pomoć u 45 obitelji, dati im novu svjetlost, pokloniti im veselije dane, sigurnost i toplinu koja im nedostaje. Izmamiti osmijeh. Brinut ćemo se za njih, pomoći im, bit ćemo im pri ruci…Našim radom u kuće dolazi spokojnije vrijeme, jedno ljepše doba njihovih zlatnih godina – poručili su. Valentina Sviben iz GDCK Donja Stubica, koordinatorica na projektu MIPOS II rekla je kako su korisnici s njihova područja također jedva dočekali dolazak gerontosomaćica. – Kvaliteta života korisnika znatno će se poboljšati uz pomoć zaposlenih žena. No nije to samo pomoć sama po sebi, to je prijateljstvo i druženje – rekla je Sviben.

O projektu

Ponos i sreću što je započeo MIPOS II ne krije ni voditeljica projekta, zamjenica gradonačelnika Zaboka, Valentina Đurek. – Ovo je projekt koji je dosada izmamio mnoge suze, donio brojne osmijehe, izgradio prijateljstva i sve nas koji u njemu sudjelujemo učinio boljim i suosjećajnijim ljudima. Nakon završetka prvog MIPOS – a, svi smo zazivali njegov nastavak jer smo uočili, već nakon nekoliko tjedana njegovog provođenja koliko je on značajan za lokalnu zajednicu – istaknula je Đurek dodajući kako projekt jednako mnogo znači i za korisnike kojima je često dovoljno tek malo razgovora, utjehe i druženja, ali i za žene koje osim što se zapošljavaju, dobivaju i plaćeno osposobjavaljnje. Ovoga puta žene će se osposobljavati za dadilje i kuharice. Podsjetimo, u sklopu projekta MIPOS II zapošljavaju se 53 žene koje će brinuti za 343 korisnika. Projekt je vrijedan 4.828.660, 60 kuna, a nositelj projekta je Grad Zabok. Partneri u provedbi projekta su Grad Donja Stubica, Grad Zlatar, Grad Oroslavje, Općina Bedekovčina, Općina Budinščina, Općina Gornja Stubica, Općina Hrašćina, Općina Konjščina, Općina Mače, Općina Marija Bistrica, Općina Mihovljan, Općina Stubičke Toplice, Općina Sveti Križ Začretje, Općina Veliko Trgovišće, Općina Zlatar Bistrica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica, Centar za socijalnu skrb Zabok, Centar za socijalnu skrb Zlatar, Gorjnostubička udruga Lipin Cviet i Udruga invalida Bedekovčina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content