Novosti

Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je raznolike aktivnosti i programe u Dječjem tjednu 2019.

Društvo „Naša djeca“ Zabok organiziralo je raznolike aktivnosti i programe u Dječjem tjednu 2019., koji se ove godine obilježavao od 7. do 13. listopada, a sve u znaku 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i pod motom „Ljubav djeci prije svega“

IGROM ZA DJEČJA PRAVA

Dječji tjedan u Zaboku započeo je na Međunarodni dan djeteta veselim igrama na Trgu K.Š. Đalski pod nazivom „Igrom za dječja prava“, a bilo je tu starinskih igara, zabavnih igara te igara na temu kulturne baštine koje je DND Zabok kreiralo povodom Europske godine kulturne baštine. Klinci iz Dječjeg vrtića Zipkica i Osnovne škole K.Š. Gjalskog uživali su i dobro se zabavili uz pomoć volonterki Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Srednje škole Zabok i DND-a Zabok te poigrali Školicu, Igrati se „slanine“, Tko je jači, Bacanje kolutova, Uže ispod stolice, Prenošenje kikirikija, Kuglanje naslijepo, Gađanje mete tomahawkom, Prelijevanje slapova i Slijepi zvončari. Na kraju su se svi igrači i igračice pretvorili u veliki dječji zbor i zajedno otpjevali legendarni hit „Kad si sretan“.

KIKI FESTIVAL

Dječji tjedan u Zaboku nikako ne može proći bez KIKI-ja – međunarodnog festivala dječjeg filma koji je ponovno otvorio svoja vrata za djecu Dječjeg vrtića Zipkica i učenike i učenice OŠ K.Š. Gjalskog. U prepunoj kino dvorani u Zaboku prikazana je retrospektiva nagrađenih filmova s KIKI festivala, te izazvala veliko oduševljenje djece, odgajateljica i učiteljica, a iznenađenje na kraju bio je kratki animirani film napravljen u sklopu projekta „Zdravo i fino“ FOODIVA U AKCIJI.

Radionice za najmlađe

BAJKAONICA – ČITAJ MI! i IGRAONICA „KUTIĆ SLIKOVNICA“

U Dječjem tjednu tradicionalno s radom započinje Igraonica „Kutić slikovnica“ DND-a Zabok koja okuplja djecu od 3 do 6 godina koja nisu uključena u programe dječjih vrtića kako bi omogućili djeci kvalitetno i na zabavan način provoditi vrijeme sa svojim vršnjacima. Za djecu i roditelje u Gradskoj knjižnici „K. Š. Gjalski“ nastavljen je program Čitaj mi!, čiji je cilj promocija čitanja na glas djeci od najranije dobi koji je upotpunjen programom Bajkaonice i pričom Gospođica Žabica u izvedbi volonterke Lorene Martinić, voditeljice Bajkaonice i igraonice.

Radionica za roditelje

PRIMJENA MENADŽERSKIH VJEŠTINA U OBITELJI i KAKO SE UZ IGRU ODMORITI?

U suradnji s Centrom za edukaciju i savjetovanje Sunce organizirana su dva predavanja za roditelje na kojima se raspravljalo o dobrom upravljanju vremenom, upravljanju timom, kvalitetnoj komunikaciji te mogu li se i kako te iste vještine primijeniti u odgoju svog djeteta i u obiteljskim odnosima. Kako stvoriti obiteljski ugođaj koji Vas kao roditelja opušta, a djecu zabavlja te kako pričati priče koje razvijaju dječju kreativnost i kako priča može postati alternativa crtićima.

NASTUP ZABOČKIH MALIŠANA

Zabočki mališani, dječji zbor DND-a Zabok, zajedno s Lutkarima OŠ K.Š. Gjalskog nastupili su na Zlatnoj jeseni zabočkoj s izvedbom nekoliko prigodnih pjesama poput Kišica, Kad biljke skupa rade i Kraljica jabuka u kombinaciji s lutkarskom improvizacijom „Gladna gusjenica“ na veliko oduševljenje publike. Zabočki mališani nastavili su pjesmicama Rugalica vrani, Mačak vragoljačak, Lavlji jadi i završili s Pipi dugom čarapom uz klavirsku pratnju Lidije Jadek, pratnji na violini Doris Tkalčević te voditeljskom palicom Jasenke Borovčak.

DJEVOJČICE=ŽENE=SUPERJUNAKINJE

U sklopu Dječjeg tjedna, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica (11. listopada), u subotu je održana radionica „DJEVOJČICE=ŽENE=SUPERJUNAKINJE“ posvećena borbi, hrabrosti i sustavnom zalaganju Malale Yousafzai za bolji položaj djevojčica i sve djece svijeta.

Forumašice su zajedno s novim članicama i članovima Dječjeg gradskog vijeća raspravljale o spolu i rodu, ravnopravnosti, pravednosti i solidarnosti, predrasudama i društvenim očekivanjima te Malalinoj borbi za prava djevojčica i sve djece svijeta na obrazovanje, odrastanje u miru i slobodi od ratovanja, dječjeg rada i dječjih brakova.

Zajedno iz pripremljenih materijala izrađujući pa potom izmjenjujući mentalne mape s informacijama o Malali djeca su, pomoću isječaka autobiografije i Malalina govora sa svečanosti primanja Nobelove nagrade za mir, obradila jednu od superjunakinja koja je sa sedamnaest godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade u povijesti.

Radionicu je osmislila i vodila voditeljica Dječjeg foruma DND-a Zabok Neda Novosel. Malalina aktivnost i stalna borba već od najmlađih dana potaknula je djecu da razmisle o položaju djece u svijetu, ali i svojoj ulozi u lokalnoj zajednici s naglaskom na ideju dječje participacije.

DONACIJA DND-u ZABOK

Dječji tjedan u Zaboku uspješno je realiziran upravo zahvaljujući mnogobrojnim volonterkama i volonterima DND-a koji daruju svoje slobodno vrijeme za dobrobit djece. Također aktivnosti DND-a Zabok podržavaju mnogobrojni donatori, a upravo u Dječjem tjednu tvrtka Dunapack donirala je Društvu „Naša djeca“ Zabok 7.500,00 kuna za aktivnosti kojima DND Zabok pokreće akcije za pomoć djeci i organizira aktivnosti za njihovo ljepše djetinjstvo i odrastanje.

Svim ovim aktivnostima s djecom i za djecu, a posebno u godini kada se obilježava 30 godina dječjih prava, želi se ukazati na važnost promicanja prava djece kao i odgovornosti odraslih za poštivanje dječjih prava i odgovaranje na potrebe djece, kao i poticanje na aktivnu dječju participaciju – rekla je Jasenka Borovčak tajnica DND-a Zabok i koordinatorica programa i aktivnosti u Dječjem tjednu.

Pripremila:Jasenka Borovčak

Skip to content