Novosti

Dvorac Bračak za regionalni Energetski centar

Mogu li obnova spomeničke baštine i potrebe 21. stoljeća ići zajedno? Praksa koju provodi Krapinsko-zagorska županija pokazuje da mogu. Najnoviji projekt odnosi se na revitalizaciju dvorca Bračak kraj Zaboka kako bi se u njegovom obnovljenom prostoru uspostavio regionalni Energetski centar kao centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.Dvorac Bračak sagrađen je 1889. godine i građen je u historicističkom stilu. Danas je zaštićeno kulturno dobro. Nakon Drugog svjetskog rata, od 1947. godine, tu je počela s radom Dječja bolnica za plućne bolesti. Nakon izgradnje nove bolnice u Zaboku dvorac se prestao koristiti kao prostor bolnice, ispražnjen je i ostavljen propadanju.

Prije pet godina tadašnji župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić bio je začetnik inicijative energetske obnove dvorca. Njegovim zalaganjem, a uz financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvitka i fondova Europske unije, Krapinsko-zagorska županija je za izradu potrebne tehničke dokumentacije za obnovu objekta uz izvođenje radova po niskoenergetskom principu zadužila Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske.

Svijetla budućnost drevnog dvorca

Nakon obnove dvorac Bračak postat će regionalni Energetski centar koji će poticati i provoditi energetske projekte na lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj, ali i cijeloj Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj zasad ne postoji slični centar izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije koji bi pružao potporu projektima energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije unutar javne uprave. Realizacijom ovog projekta posebno će se potaknuti razvoj poslovne infrastrukture, te ojačati kapacitet postojećih hrvatskih energetskih agencija, a sve u svrhu provedbe nacionalne politike energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, poticanja investicija u energetici i izgradnji energetske infrastrukture. Posebno mjesto u korištenju objekta imat će poduzetnički inkubator. Poslovni prostor bit će na raspolaganju novim tvrtkama s područja Krapinsko-zagorske županije, a koje su aktivne na području energetske učinkovitosti. Ukupna investicija u obnovu dvorca procijenjena je na 21 milijun kuna, a radovi su započeli krajem kolovoza.

Nakon niz godina uspješnog poticanja energetske učinkovitosti u javnim objektima i pokretanja programa za građane i sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, pokretanje jednog ovakvog projekta energetske obnove dvorca zapravo je logičan slijed ulaganja u razvoj Zagorja. Zagorje je u mnogim stvarima bio preteča, a zahvaljujući znanju svojih stručnjaka realizirali su se mnogi zahtjevni i posebni projekti. Tako će biti i ovaj jer će budući energetski centar u obnovljenom dvorcu Bračak otvoriti nove mogućnosti okupljanja stručnjaka i biti mjesto stvaranja novih projekata. Sve će to doprinijeti rastu i razvoju na polju ulaganja u energetsku učinkovitost. Ovo je primjer kako i povijesne zgrade mogu biti dobro uključene u programe energetske obnove kako bi pokoljenjima iza nas ostavili povijesnu baštinu na daljnje korištenje i time pridonijeli održivom razvoju kraja, istaknuo je Siniša Hajdaš Dončić.

Energetski centri poznat su europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina. U energetskim centrima demonstriraju se najbolje tehnologije i oni su mjesta obrazovnih aktivnosti. Nova vizija energetski održivog razvitka Europske unije do 2020. godine pruža brojne prilike za jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta kroz provedbu projekata obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Obnovljivi izvori energijesu preduvjet energetski održivog razvoja, a na nacionalnoj i regionalnoj razini na javnom sektoru je da putem djelovanja navlastitom području potakne njihovo aktivno korištenje.

Regionalni projekt uz potporu cijele Hrvatske

Prijedlog za pokretanje projekta za financiranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je podnijela Krapinsko-zagorska županija uz potporu 10 županija Republike Hrvatske – Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija te sve hrvatske energetske agencije. Na ovom su području do sada ostvareni izvrsni rezultati u Republici Hrvatskoj i ono pruža izvrsnu mogućnost za korištenje EU fondova kao izvora financiranja.

Krapinsko-zagorska županija godinama prednjači po pokrenutim projektima i naprednim konceptima u korištenju obnovljivih izvora energije i poticanju energetske učinkovitosti. Krapinsko-zagorska županija prva je u Hrvatskoj započela s poticanjem i sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća, naglasio je župan Željko Kolar.

Uvijek sam vjerovao da Zagorje može i treba biti posebno i prepoznato i po znanju svojih stručnjaka. Nakon godina samozatajnog i uspješnog poticanja energetske učinkovitosti u javnim objektima i pokretanja programa za građane, uspostava ovakvog energetskog centra otvorit će nove mogućnosti i stvoriti uvjete za dalji rast i razvoj. Danas je sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća jedan od značajnijih nacionalnih program koji se provodi u Hrvatskoj, a koncept i osnovna ideja razvijena je upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji prije više od šest godina. Veliki projekt obnove škola koji je ostvario ukupne uštede od preko 30% još je jedan od takvih primjera, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Energetski centar Bračak bit će i poduzetnički inkubator kao i mjesto savjetodavnih usluga javnom sektoru, novim poduzetnicima i gospodarstvu. Centrom će upravljati Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, a pokrenute aktivnosti stvorit će tržište i poslovne prilike za energetske tvrtke, proizvođače opreme i instalatere, građevinske tvrtke, konzultante, projektante i nadzorne inženjere. U okviru ureda Energetskog centra uredit će se demonstracijski centar i izložbeni prostor u kojem će biti prikazane sve aplicirane mjere energetske učinkovitosti na zgradi dvorca. Dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske koja će upravljati dvorcem tvrdi – Rezultati koje postižemo pokazuju da se i u Hrvatskoj mogu osmisliti i provoditi vrhunski projekti. Dobivene nagrade na europskoj razini to najbolje potvrđuju. Obnovljeni dvorac bit će centar znanja i izvrsnosti, putokaz kako u Hrvatskoj treba raditi.

Zahtjevnim tehničkim zahvatom do potpune revitalizacije objekta spomeničke baštine

Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka. Posjed Bračak, nekad zvan i Obračak i Prilesje, pripadao je plemićkoj obitelji Kanotay, da bi kasnije postao vlasništvo plemićke obitelji Čegel. Godine 1887. postaje vlasništvo grofa Milana Kulmera. Vrijednost dvorca ogleda se u povijesnom, kulturnom i krajobrazno-arhitektonskom aspektu i ima svojstvo kulturnog dobra. Upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara zajedno sa perivojem koji ga okružuje. Danas je Dvorac Bračak u vlasništvu Opće bolnice Zabok koja ga je koristila kao županijsku bolnicu sve do 2007. godine.

Građevina bi obzirom na potrebnu toplinsku energiju za grijanje ulazila u B energetski razred. U tu svrhu dvorac bi imao prezentacijski karakter uređenja starih građevina pod zaštitom konzervatora s implementiranom najnovijom tehnologijom koja utječe na povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje potrošnje energenata i vode. Građevina će biti toplinski izolirana s ugrađenom novom energetski učinkovitom vanjskom stolarijom. Grijanje i sekundarna priprema tople vode predviđena je kotlom na biomasu kapaciteta 110 kW. Primarnu proizvodnju potrošne tople vode zadovoljavat će mikrokogeneracijski plinski uređaj koji će ujedno proizvoditi električnu energiju. Za hlađenje i ventilaciju instalirat će se zajednički VRV uređaj s visokoučinkovitim izmjenjivačem topline. Nadzor će se biti putem centralnog nadzornog i upravljačkog sustava s daljinskim očitanjem potrošnje i prikupljanjem podataka o potrošnji svih energenata i vode. Za potrebe održavanja zelenih površina te za potrebe ispiranja sanitarnih čvorova planirana je izvedba rezervoara za kišnicu. Neposredno uz dvorac planirana je stanica za punjenje električnih vozila.

Perivoj koji je neposredno uz dvorac također se planira urediti na način da se rekonstruira šetnica te izvede vanjska rasvjeta s pripadajućom infrastrukturom za potrebe šetnice, a sve u skladu sa konzervatorskim zahtjevima.

Izvor: Zagorski list

Skip to content