Novosti

Europski tjedan kretanja i ove godine u Zaboku

Europski tjedan kretanja, najmasovnija je manifestacija posvećena održivom kretanju. Utjecaj ove inicijative neprekidno raste, i to ne samo u Europi, već i širom svijeta, što najbolje ilustrira podatak o rekordnom broju sudionika prošle 2011. godine, kada su događanja posvećena održivoj mobilnosti organizirana u 2268 gradova u kojima živi oko 156 milijuna stanovnika.

Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2012. glasi “Kretanje u pravom smjeru” (Moving in the Right Direction) odabrana je s ciljem poticanja na strateško promišljanje o održivoj urbanoj mobilnosti. Integriranim planskim pristupom koji uzima u obzir sve oblike prijevoza u gradskim i prigradskim područjima, značajno se može podići kvaliteta života u urbanim područjima, gdje onečišćeni zrak, buka uzrokovana gustim prometom, ili primjerice, prometne gužve predstavljaju velik problem.

Zabok u tom pogledu nema tako velikih problema kao veliki gradovi ali se pod “Kretanjem u pravom smjeru” podrazumijevaju i sve druge aktivnosti kao što su: edukacija djece i građana s ciljem poboljšanja kvalitete života, očuvanja okoliša, promocija prava na zdravi život, uvođenje alternativnog prijevoza, jačanje svijesti o važnosti svakodnevnog tjelesnog vježbanja i kretanja za zdravrastirazvoj, pozitivno ekološko ponašanje, učenje poštivanja pravila važnih u prometu, korištenje bicikla, važnost izgradnje biciklističkih staza, zelenih otoka i važnost boravka u prirodi.

Posebna pažnja će se posvetiti obilježavanju Dana zaštite ozonskom omotača, 16. rujna. U OŠ i Vrtiću će se održati radionice kroz aktivno slušanje priče o zaštiti zraka i ozona, prikaz stripa „Ozzy Ozone“ i predavanje “Ozon – zaštitni omotač Zemlje” djeca će naučiti što je ozon, koja je njegova uloga, koji su njegovi neprijatelji, koje su posljedice uništavanja ozona i što mi možemo učiniti za njegov spas.

Ove godineu brojnim aktivnostima Europskog tjedna kretanja učestvuju:

Osnovna škola K.Š. Gjalskog Zabok, Podmladak Crvenog križa,

Eko grupa OŠ K.Š. Gjalskog, PŠ Martinišče, PŠ Špičkovina, Dječji vrtić i jaslice”Zipkica” Zabok

Gimnazija A.G. Matoša i Društvo Naša djeca Zabok.

Zahvaljujem svima na učešću u programu obilježavanja Europskog tjedna kretanja 2012. Posebno nas veseli što se ove godine uključio tako velik broj učenika i najmlađih, budući da edukacija i rad s djecom i učenicima predstavlja najbolji put za ostvarenje željenih promjena.

Svima želimo puno uspjeha u realizaciji planiranih aktivnosti.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode učesnicima će donirati promotivni materijal: igricu “Ozzy ozone”. Zahvaljujemo im na tome i nadamo se da će edukacija o važnosti zaštite ozonskog omotača uz ovu igru biti interesantna i zabavna.

Detaljne informacije o Europskom tjednu kretanja, upute i pomagala mogu se naći na web stranici: www.mobilityweek.eu .

1. slika – Logo Europskog tjedna kretanja
2. slika Ozzy

Download europski_tjedan__pravi.doc
Skip to content