Novosti

Europski tjedan kretanja

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna. Tri su organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, koje imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije.
Tema Europskog tjedna kretanja 2010. godine koja glasi Putuj pametnije, živi kvalitetnije odabrana je ciljem skretanja pozornosti na višestruke opasnosti koje po ljudsko zdravlje predstavljaju trenutno prevladavajući urbani trendovi putovanja. Široka uporaba motornih vozila u gradovima uzrokuje brojne zdravstvene probleme, poput respiratornih infekcija, prekomjerne tjelesne težine, krvožilnih oboljenja ili dijabetesa, ali nije nezanemarivo i povećano stradavanje ljudi u prometnim nezgodama.

Uslijed promjene klime učestalije su pojavnosti ekstremnih klimatskih događaja, kao što su poplave, oluje ili snažni toplinski udari. Zakrčenost prometnica povećava problem socijalne izoliranosti, dok povećana buka kod mnogih uzrokuje poremećaje spavanja ili čak nesanicu.

Ovogodišnji Europskog tjedna kretanja ima za cilj što veći broj europljana koji žive u urbanim sredinama osvijestiti da putuju pametnije – pješice, biciklom ili javnim prijevozom, kako bi doprinijeti ne samo svojem zdravlju i dobrobiti, nego i zaštiti okoliša i kakvoći života u gradovima, pomažući da svi zajedno živimo kvalitetnije.

Plakat DND Zabok – Dan igara 18. rujna 2010…preuzimanje ovdje

Download Mobilnost__program_za_2010.pdf
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content