Novosti

[EVO ŠTO STRUČNJACI SAVJETUJU]’Šećerna bolest pogađa sve mlađu populaciju, a često se javlja bez vidljivih simptoma’

  • glavna.jpg

U Centru za mlade u Zaboku se danas održava stručni skup Dijabetes – bolest sadašnjice, koji Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije i Udrugom oboljelih od dijabetesa Krapina organizira u sklopu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa (14. studenoga). Stručno interaktivno predavanje održati će Vilma Kolarić, dipl. med. techn., glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, na temu „Šećerna bolest kao javnozdravstveni problem – važnost ranog otkrivanja“, dok će predavanje „Osnovni principi liječenja – prehrana i terapija šećerne bolesti“ održati Snježana Gaćina, dipl.med.techn, također iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.

– Krapinsko-zagorska županija tradicionalno obilježava Međunarodni dan dijabetesa odnosno šećerne bolesti. Šećerna bolest je bolesna današnjice i nazivaju ju tihom ubojicom zbog toga jer većina naših građana nije svjesna koliko su dijabetes i njegove posljedice mogu biti pogubne za zdravlje. Kad govorimo o dijabetesu u našoj županiji ima 16 tisuća oboljelih, a to je podatak s kojim raspolaže Udruga oboljelih od dijabetesa. Ta brojka je viša od državnog prosjeka i nešto viša od prosjeka od prosjeka razvijenijih zemalja – rekla je Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade dodavši kako na jednog dijagnosticiranog oboljelog od dijabetesa dolazi barem jedan nedijagnosticirani slučaj. – Većina onih koji su oboljeli od dijabetesa, oboljeli su od dijabetesa tipa 2 koji se itekako može spriječiti vlastitom odgovornošću za zdravlje odnosno kretanjem i prehranom – objasnila je Gregurović Šanjug naglasivši kako dijabetes pogađa sve mlađu populaciju. – Treba biti svjestan da se dijabetes može pojaviti već u najranijoj dobi – rekla je Gregurović Šanjug.

Vilma Kolarić naglasila je kako su stručni skupovi poput ovog jako važni kako bi se osvijestila opća populacija i svo stanovništva o važnosti prevencije šećerne bolesti, a one koji se liječe od te bolesti da se redovito kontroliraju. – Rano otkrivanje šećerne bolesti važno je jer su danas istraživanja dokazala da prođe po nekoliko godina prije nego što se dijabetes otkrije. Osoba ima dijabetes, ali nije toga svjesna jer simptomi nisu jaki. Bit je da se čim prije otkrije i da se čim prije počne s liječenjem – objasnila je Kolarić dodavši da je to izuzetno bitno kako ne bi došlo do kroničnih komplikacija. – Najgore komplikacije šećerne bolesti su problemi s vidom, problemi sa stopalom odnosno tzv. dijabetičko stopalo, bolovi u nogama poput žarenja i pečenja , komplikacije s bubrezima, ali i kardiovaskularne komplikacije odnosno visoki tlak i infarkt – rekla je Kolarić dodajući kako su više nema tipičnih ranih simptoma po kojima bi netko mogao posumnjati da boluje od šećerne bolesti. – Nekad su prvi simptomi bili pojačana žeđ, pojačano mokrenje i jaka glad, a pacijenti su gubili na težini, no današanje vrijeme prođe po nekoliko godina bez simptoma, a da se zatim otkrije da je osoba oboljela – rekla je Kolarić.

Snježana Gaćina objasnila je kakva bi trebala biti prehrana i način liječenja osoba od dijabetesa. – Savjetujemo i osobama oboljelima od šećerne bolesti i svima drugima je mediteranski tip prehrane. Ono što raste u našem podneblju, najbolje je za naše tijelo i zdravlje – objasnila je Gaćina i rekla kako u prehrani treba koristiti maslinovo ulje, meso životinja i agrume koji uspijevaju u Hrvatskoj, obrano mlijeko, sir, voće, povrće, žitarice u umjerenim količinama. – Bitna je svakodnevna tjelovježba. Ona treba biti ujednačena kroz cijeli tjedan. Trebala bi trajati tjedno 150 minuta, a preporuča se vježbati tri puta tjedno po 30 minuta – objasnila je Gaćina dodavši da to može biti i obična šetnja.

Skip to content