Novosti

Film “Kvadrat” u Zelenoj dvorani 10. 1. 2018.

Film koji je obilježio prošlu godinu, osvojivši gotovo sve najvažnije filmske nagrade, od Zlatne palme u Cannesu do šest “europskih Oscara”, napokon je stigao u Zelenu dvoranu!
Kvadrat je na programu u srijedu 10. siječnja s početkom u 19 sati.

KVADRAT – Ruben Östlund -110′ – igrani
Srijeda, 10.1.2018. u 19 sati
Zelena dvorana, Zabok
Ulaz slobodan

Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Nakon što putem aplikacije locira mobitel odluči ostaviti gnjevno pismo u poštanskim sandučićima svih potencijalnih lopova. Suluda gesta pretvori se u noćnu moru kad Christian dobije neočekivani odgovor na svoje pismo. Paralelno Christian priprema svoju sljedeću veliku izložbu, ‘Kvadrat’, instalaciju koja poziva prolaznike na altruizam. No uskoro će saznati kako nije lako živjeti prema vlastitim idealima. PR agencija koja radi za muzej pokreće kontroverznu medijsku kampanju koja će izazvati burne reakcije javnosti i dovesti našeg junaka u egzistencijalnu krizu.
Žestoka satira umjetničkog miljea bavi se rastućim trendom egocentrične individualnosti i gubitkom zajedništva u društvu medijske mašinerije i spektakla. Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora. Apstraktna umjetnička instalacija koja bi trebala predstavljati socijalnu utopiju postaje paradigma kukavičluka ovog svijeta, i Östlund se ruga njegovom licemjerju ne propuštajući nijedan detalj, uz zaprepašćujuću inteligenciju i nevjerojatan humor.

Nagrade i festivali
Cannes Film Festival 2017. – Zlatna palma, Nagrada Vulcain
30. Europske filmske nagrade – najbolji film, komedija, režija, scenarij, glumac (Claes Bang) i scenografija
Zlatni globus – nominacija za najbolji strani film

Životopis redatelja
Ruben Östlund (Styrsö, Švedska, 1974.) studirao je na Sveučilištu u Göteborgu. Ondje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je osnovao Platform Produktion. Nakon prvijenca ‘The Guitar Mongoloid’ (2005.) snimio je ‘Protiv svoje volje’ (2008.), koji je prikazan u kanskom programu Un certain regard, a kasnije i u Motovunu. Njegov treći film, ‘Igra’ (2011.), imao je sličan festivalski put: Quinzaine des Réalisateurs u Cannesu pa, između ostalog, natjecateljski program u Motovunu. Četvrti igrani film, proslavljeni ‘Turist’, osvojio je nagradu u programu Un certain regard i nominiran je za Oscara. Za kratkometražni film ‘Incident by a Bank’ Östlund je dobio 2010. godine Zlatnog medvjeda na Berlinaleu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content