Novosti

FISKALIZACIJA NA PLACU

Na tržnici u Krapini u četvrtak na sajmeni dan normalno se prodavalo. Neki su blagajne imali. Ostatak čeka što će donijeti najavljeni veliki prosvjed u Zagrebu.

Mara nema signala i ne može izdati račun

KRAPINA/ZABOK

Kod nas nasreću nije bilo tučnjave i naguravanje, poput incidenta i fizičkih obračuna na tržnici u Zadru. Najmanji promet nakon uvođenja fiskalnih blagajni na tržnice zabilježen je protekli utorak na placu u Zlataru. Janjevaca uopće nije bilo.

Četvrtak je u Krapini sajmeni dan na kojem možete kupiti zaista svašta, od grudnjaka, sandala, do traperica i ‘grinceka’. Štandova je bilo, što znači da se prodavači nisu preplašili fiskalizacije. Većina ih nema fiskalne blagajne, ali kako doznajemo u razgovoru s pojedincima misli ih nabaviti ili su u tijeku nabave. Većina je mišljenja kako treba uvesti red na tržnice, ali uvođenjem paušala, a ne fiskalnih kasa za koje nemaju uvjete.

Kasa ih usporava

Mara Jagar iz Marije Bistrice koja ima trgovinu na malo izvan prodavaonice, na placu u Krapini prodaje tekstil. Kasu je nabavila. Platila ju je 2.700 kuna. – Što mi znači fiskalna blagajna kada nema signala i ne mogu izdati račun.Imam simpa karticu. Kolegica s druge strane ceste koja prodaje voće s vip karticom normalno radi na kasi – rekla je Mara koja na štandu radi od 7 do 15, a na mjesto prodaje mora doći u pola šest da bi posložila robu. Ovim poslom bavi se već 17 godina. – Rad s kasama nas usporava. Kupcima se ne da čekati, a ne znam ni kako ćemo kada bude loše vrijeme. Krapina je najgori sajam po kiši i ružnom vremenu – rekla je Jagar. Druga gospođa sa štandom tekstila kaže kako nam je muž nabavio tablet, ali uopće ne zna gdje da ga drži da ga netko ne ukrade, jer kako znaju nestati majice, tako bi netko i ovu stvarčicu ukrao. Nevenka Tkalčević iz Svetog Križa Začretja prodaje vlastiti tekstil i ne mora imati fiskalnu blagajnu.Plaća paušal tromjesečno i izdaje račun s blokića.

Varaždinka nabavila fiskalnu kasu jer nema izbora

Na krapinskoj tržnici sreli smo i Đurđicu iz Varaždina koja prodaje voće i povrće i ima fiskalnu kasu ima. Linića je ozbiljno shvatila. Za blagajnu je ‘iskeširala ‘3.500 kuna i već je na suncu dobila fleke. Izbora, zaključuje nema. Nezadovoljnih ima, i čekaju što će riješiti najavljeni prosvjed u Zagrebu.

Na tržnici u Zaboku manje je od polovice štandova praznih, donedavno su svi bili puni. Neki od obveznika fiskalizacije odlučili su napustiti tržnicu, a oni koji su odlučili ostati radit će sve po zakonu.

Kaj nam drugo preostaje. Ak hoćemo delati, moramo kupiti kasu, ak ne moremo se jedino spakirati – rekla je jedna od zakupnica tržišnog prostora u Zaboku, koja već ima spremnu svoju fiskalnu blagajnu, samo još čeka da joj se uvede Internet. Zbog četiri lokacije na kojima prodaje svoju robu, bila je dužna kupiti četiri kase, no, zaključila je, štrajkati joj ionako ništa ne znači, zakon je donesen. – Iako je promet generalno slab sam po sebi, neuvođenje fiskalne blagajne može joj donijeti jedino kaznu od 15. 000 kuna – zaključila je.

Zabok: 7 štandova ispražnjeno

– Kasa je naručena, čekamo samo da stigne – izjavio je i gospodin čiji se štand nalazi malo dalje, primijetivši kako je sedam štandova ispražnjeno koliko zbog skupog najma i slabog prometa, toliko i zbog novog fiskalnog nameta. Uglavnom su svi već od ponedjeljka krenuli s fiskalizacijom, barem nabavkom potrebnog certifikata ili potražnjom za blagajnama. Dvije gospođe već smo uhvatiti kako tipkaju po fiskalnim blagajnama. – Krenuli smo odmah, kako je po zakonu. Odlično se snalazim na blagajni i privikla sam se, ionako protiv toga nažalost ne možemo – rekla je prodavačica svježih pilića na zabočkoj tržnici. Svi su se uglavnom složili kako su primorani uvesti fiskalne blagajne ukoliko žele nastaviti raditi. Osim, naravno, onih čiji štandovi od ponedjeljka zjape prazni.

Iako je promet generalno slab sam po sebi, neuvođenje fiskalne blagajne može joj donijeti jedino kaznu od 15 000 kuna, rekla je prodavačica s tržnice u Zaboku.

Rad s kasama nas usporava. Kupcima se ne da čekati, a ne znam ni kako ćemo kada bude loše vrijeme. Krapina je najgori sajam po kiši i ružnom vremenu – rekla je prodavačica iz Marije Bistrice.
Izvor: Zagorski list

Skip to content