Novosti

FORENZIČARI NA TERENU: Zlatna žutica proširila se po cijeloj županiji, ni jedan zaražen trs ne može se izliječiti, a treba iskrčiti i zapuštene vinograde

Krapinsko – zagorska županija je prva i jedina u državi, u sklopu svoje mjere za ruralni razvoj financirala analizu dodatnih 50 uzoraka vinove loze na dokazivanje zlatne žutice

Rezultati analize uzoraka vinove loze na dokazivanje zlatne žutice u zagorskim vinogradima su porazni. Američki cvrčak koji prenosi najopasniju bolest vinove loze, proširen je gotovo u svim vinogradima na području Krapinsko – zagorske županije – istaknuo je Goran Ivančan iz Zavoda za zaštitu bilja, izlagajući danas svoje izvješće u Velikoj galeriji grada Zaboka, gdje su se okupili vinogradari, načelnici, poljoprivredni redari, agronomi i drugi čimbenici iz sektora poljoprivede i gospodarstva.

Analize su uzete na 70 uzoraka kod 29 posjednika, riječ je o manjim vinogradarima, ozbiljnim hobistima, a rezultati su pokazali da se američki cvrčak ubrzano seli i uništava zagorske trsove. Čak 17 ih je bilo pozitivno. – U Krapinsko – zagorskoj županiji pratili smo vektora na 4 lokacije i mora reći da su rezultati porazni. U tri navrata smo mijenjali žute ljepljive ploče u vinogradu i moram reći da na četiri lokacije na sveukupno 9 ploča mi smo imali 27 cvrčaka u prosjeku na jednom žutoj ljepljivoj ploči. To je jako puno, iako ne treba biti da su oni svi zaraženi, no to nas upozorava na veliki potencijal širenja zlatne žutice. Mi smo ih pratili u sigurnosnim i nezaraženim područjima. Nismo išli u demarkirana područja jer to nema smisla. Tu se trebaju provodi mjere propisane naredbom – rekao je Ivančan.

Analizu dodatnih 50 uzoraka vinove loze na dokazivanje zlatne žutice, uz 20 postojećih koji se analiziraju u sklopu nacionalnog programa suzbijanja bolesti vinove loze financirala je Krapinsko – zagorska županijae s namjerom točnijeg utvrđivanja i praćenja stanja širenja bolesti vinove loze – zlatne žutice u vinogradima na nezaraženim i sigurnosnim područjima Krapinsko-zagorske županije u 2018. godini. Provedbu uzorkovanja i analizu proveo je Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za zaštitu bilja.

Kako je pojasnio zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek KZŽ je u sklopu svoje mjere za ruralni razvoj financirala analizu dodatnih uzoraka, jer je ovih 20 smatrala premalim uzorkom, upravo zbog ozbiljnosti ovog problema koji može dovesti u pitanje opstojnost vinograda uopće. – Zlatna žutica 2015. se pojavila na istočnom dijelu županije; na području Budinščine i Hrašćine, a danas se proširila na čitavu županiju, tako da pozitivne nalaze imamo i na području Klanjca, Velikog Trgovišća, Radoboja, Jesenja, Gornje Stubice. Čitavoj županiji prijeti zlatna žutica – rekao je Ferek Jambrek, naglasivši da nije dovoljno pratiti američkog cvrčka, već je potrebno donijeti konkretne mjere za suzbijanje, a jedan od prvih koraka jest rješavanje zapuštenih vinograda, u što se trebaju aktivno uključiti sve nadležne institucije kao i jedinice lokalne samouprave i poljoprivredni redari i sami vlasnici.

Na predstavljanju rezultata, istaknuta su tri glavna žarišta u Hrvatskoj: sjeverozapadni dio Istre, sjeverozapadne županije: Varaždinska, Krapinsko- zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Zagrebačka, Virovitičko – podravska, Bjelovarsko – bilogorska i Karlovačka županija te na krajnjem istoku žarište u Iloku. Svake godine potvrđuju se i novi nalazi zlatne žutice. Zadatak imaju i općine i gradovi koji moraju Ministarstvu poljoprivrede dostaviti popis vlasnika i katastarskih čestica na kojima se nalaze zapušteni vinogradi, a potrebno je donijeti i registar zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Koliko su svi skupa shvatili ozbiljnost problema, vidjet će se uskoro, jer je američki cvrčak, pokazalo se, itekako opasan.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content