Novosti

[FOTO] Otvorena je izložba u sklopu projekta ‘ISKRA’

Riječ je o europskom projektu kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Zabok, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i Pučkim otvorenim učilištem OBRIS, a u sklopu njega organizirali su različite likovne i glazbene radionice za one iznad 54 godine

Danas je u zabočkoj Gradskoj galeriji otvorena izložba slika u sklopu programa ISKRA +54. Riječ je o europskom projektu kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Zabok, Pučkim otvorenim učilištem Čakovec i Pučkim otvorenim učilištem OBRIS, a u sklopu njega organizirali su različite likovne i glazbene radionice za one iznad 54 godine. U Zaboku su se tako održavale prve likovne radionice pod nazivom ‘Od skice do platna’ koju vode Nikola Hrastinski uz pomoć Bojane Birač, voditeljice Gradske galerije Zabok.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok Tihomir Vrančić rekao kako je izuzetno zadovoljan realizacijom projekta. – Skupili smo grupu talentiranih umjetnica i umjetnika, a cijela tendencija je bila ta da osobe starije populacije uključimo u vidove kultrunog i amatarskog stvaralaštva, kako bi podigli standard njihovog života – dodavši kako je Pučko otvoreno učilište Zabok otvoreno za ovakav vid suradnje s osobama starije dobi i u budućnosti.

Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb rekao je nakon što je vidio radove, kako su umjetnice i jedan umjetnik uistinu talentirani. Voditelj likovnih radionica Nikola Hrastinski rekao je kako je druženje s polaznicima radionica bilo izuzetno lijepo.

– Sastajali smo se se svakog ponedjeljka po 3 sata te su u 36 sata napravljena 33 djela. Ono što je najbitnije, sklopljena su nova prijateljstva – istaknuo je Hrastinski dok je Bojana Birač istaknula kako se iz 12 druženja realiziralo više nego što se planiralo. – Računali smo da će svaki polaznik napraviti jednu sliku, no neki su napravili njih čak pet – rekla je Birač.

Zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek nije krila zadovoljstvo što je u Zaboku uspješno realiziran ovakav projekt. – Bilo mi je drago ponedjeljkom popodne spustiti se iz ureda Gradske uprave u Gradsku galeriju i vidjeti entuzijazam koji se vidi kod naših sugrađana i sugrađanki koji su bili sudionici projekta – spomenula je Đurek i dodala se nada da će suradnja između zabočkih ustanova i sugrađana još više produljiti.

Na radionicama su sudjelovali Slavica Viličić, Štefanija Kolar, Vera Turjak, Jadranka Glumpak, Vera Crkvenčić, Nevenka Huis, Matilda Franc, Ljubica Čačko, Danica Posavec i Milan Draganić, a neke od njih smo pitali kako im je bilo sudjelovati na projektu.

Slavica Viličić:

Jako mi je bilo lijepo sudjelovati. Ugodno je bilo društvo kao i s voditeljima. Po prvi put u životu sam pred ‘štafelajem’ slikala uljanim bojama i ovo je za to bila jedinstvena prilika. Nisam nikad slikala dosad mada posjećujem izložbe.

Vera Crkvenčiić:

Mi sudionici bismo rado da se projekt nastavi koliko nam je bilo lijepo družiti se. Mi smo se preko radionica upoznavali mada smo se znali iz viđenja. Nakon dvije-tri radionice bila je prisna i topla atmosfera. Meni su ove radionice bile povratak u školske klupe i u dane kad sam nekoć sudjelovala u likovnoj sekciji.

Vera Turjak:

Ovo za mene znači početak novog života. Čitav život sam željela slikati no život mi je donio neke druge stvari i to se dosad nije moglo realizirati. Uvijek je nešto drugo imalo prednost pred slikanjem, a za sebe nisam mogla odvojiti vrijeme. Sad je došlo to vrijeme.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content