Novosti

Fotomonografija Zaboka – ZABOK U SLIKAMA

Izdavanje monografije potaknuo je Miljenko Hegedić koji je 2007. radio seriju fotografija za Grad, a podržao ju je gradonačelnik.

Ideja o fotomonografiji Zaboka živi dugo, ali se tražila prava koncepcija kako prikazati Zabok kroz niz fotografija koje će više od riječi govoriti kakav je Zabok i kakvi su Zabočani. U razgovoru s prijateljima i suradnicima <_st13a_personname>Dušanka Mikulec Mikac koja je bila glavna pokretačka snaga u njenoj izradi, predložila im je da zapišu svoje prve asocijacije o Zaboku. Bio je to dobar prijedlog – na spontan način izdvojene su one karakteristike po kojima je Zabok prepoznatljiv ne samo u svojoj sredini nego i šire.

U asocijacijama se najviše spominjao Gjalski, ZIVT i dimnjak, promet, kulturni i sportski sadržaji, djeca, bolnica, ….…

Tako je uređivački tim došao do tri osnovne cjeline: kako Zabok izgleda, kako živi i u kakvom se prirodnom okruženju nalazi.

U fotomonografiji su zastupljene fotografije autora Miljenko Hegedića, koji kao suradnik Grada Zaboka već nekoliko godina proučava Zabok kroz objektiv, te fotografije Dade Škreblina i Martina Turka. Tu su još i fotografije Sandre Škreblin, Nikole Sinkovića, Ljubice Anđelković i iz arhive Grada.

Na promociji knjige 20.10. 2010. u sklopu Dana K.Š. Gjalskog, u ležernoj atmosferi City caffea, Vinko Pašalić iz Hand design studija, koji se brinuo za grafičko oblikovanje knjige, istaknuo je kako je ovaj projekt za njih bio pravi izazov. Krenuli su od samog naziva i njegovog značenja – ime Zabok nastalo kao ‘za bokom rijeke’ (Krapinčice). Zato su ime podijelili na dva dijela, pa imamo i ‘bok’ kao pozdrav, što je već samim koricama knjige dalo duhovit i zanimljiv izgled.

Cilj uredništva bio je da izabrane fotografije, između velikog broja raspoloživih, ne predstavljaju samo fotografske zabilješke, već da svaka za sebe pokazuje i autorski pogled na zabočke vizure, ljude i događaje

Uz prozu Đalskoga, koja prati pojedine fotografije, knjiga odiše životom, toplinom i ljepotom.

Mišljenje je onih koji su knjigu vidjeli ili je kupili, da je Zabok konačno dobio SVOJ jedinstven poklon gostima Zaboka, prijateljima, suradnicima i našim najdražim osobama – kada uz izraze svojih dobrih želja želimo promovirati i pokazati drugima koliko je Zabok lijep i interesantan i koliko su Zabočani topli i srdačni.

Preporučamo svima koji to još nisu učinili da pogledaju ovu knjigu – dostupna je za pregled i kupnju u Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalskog u Zaboku, S. Radića 1.

Skip to content