Novosti

FOTONAPONSKA ELEKTRANA NA KROVU: Bolnica će za 10 godina imati besplatnu električnu energiju, a dotad ušteda iznosi 10 %

Potpisani su ugovori o postavljanju fotonaponskih ćelija na krov Opće bolnice Zabok.

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana za deset će godina imati u potpunosti besplatnu električnu energiju koju će stvarati fotonaponske ćelije postavljene na krovu. Rečeno je to danas na konferenciji za novinare održanoj povodom potpisivanja ugovora između Bolnice i tvrtke Solaris Pons koja će izvršiti radove na postavljanju fotonaponskog sustava. On bi na krov trebao biti postavljen u roku od 45 dana, a snaga će mu biti 470 kilovata. Kako je objasnio ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Julije Domac, odmah po priključenju, Opća bolnica Zabok imat će električnu energiju jeftiniju za gotovo 10 %. – Nakon deset godina čitava infrastruktura fotoelektrane pripast će bolnici, a za vrijeme tih deset godina privatni partner, odnosno ulagač, naplaćivat će si troškove iz struje prodane bolnici. Tako će projekt Županiju i Bolnicu stajati nula kuna – objasnio je Domac dodajući kako se na taj način realiziraju projekti na europskoj i svjetskoj razini.

Ugovor o izvođenju radova potpisali su ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina i direktor tvrtke Solaris Spons Jurica Gorup. Tom je prilikom Vančina rekao kako će ovaj projekt bolnici donijeti uštede od prvog dana priključenja na sustav, ali i da je ova zdravstvena ustanova oduvijek bila inovator koji počiva na modernim načelima što je dokazao i ovaj projekt. Direktor tvrtke izvođača radova je pak naglasio kako je ovo prvi ovakav projekt u Hrvatskoj te da pohvaljuje inicijatore ovakve ideje.

-Mi smo početak ovog projekta najavili na prezentaciji projekata naše REGEA – e i mora se naglasiti da je to prva fotonaponska elektrana u zdravstvenom sustravu. Treba reći da je REGEA nepresušan izvor ideja koje su uvijek inovativne. Zahvaljujući ovom projektu ponovno smo u nečem prvi i možemo biti primjer drugima – istaknuo je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar uz riječi da su u pripremi i dva slična projekta o kojima će pravodobno izvijestiti javnost. Kolar je dodao kako Županija ovakvim projektima ponovno dokazuje da joj je važan održivi razvoj te da vodi brigu o prirodi i energetskoj učinkovitosti. – Da bi mogli razvijati turizam i ugodan život ovdje, ovakvi projekti su od neprocjenjivog značaja – zaključio je krapinsko – zagorski župan.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content