Novosti

GASTRONOMIJA I TRADICIJA

Simfonija zagorskih brega Ivici Žulju donijela titulu Zagorskog chefa.
U Termama Jezerčica održana je druga po redu kulinarska manifestacija Zagorski Chef. Sedam kuhara borilo se za tu prestižnu titulu, a zadatak im je bio u sat vremena skuhati jelo od pačjih prsa, bučinih koštica, bučinog ulja i bagremovog meda.

Patka, bučino ulje, koštice i med glavne namirnice

Za epitet najboljeg borili su se Andreja Šaić iz Kleti Kozjak, ujedno jedina ženska natjecateljica, Marko Živaljić iz Majsecovog mlina, Josip Kolar iz Termi Tuhelj, Kristijan Jurić iz Bluesun Hotela Kaj, Zdravko Semenski iz Stare škole, Mislav Božić iz Hotela Villa Magdalena te Ivica Žulj iz Termi Jezrčica. Žiri u sastavu Ivica Štruml, Božica Bruan i Branko Čukelj najboljim su proglasili kuhara domaćina, Ivicu Žulja iz Termi Jezerčica. On je svojim jelom nazvanim Simfonija zagorskih brega osvojio kritična nepca žirija. – Pobjedu nisam očekivao, ali joj se jako radujem. Nije bilo lako kombinirati namirnice, ali uspio sam. Puno sam koristimo bagremov med – otkrio nam je Žulj. Drugo je mjesto pripalo Mislavu Božiću iz Ville Magdalena, a treće mjesto Marku Živaljiću iz Majsecovog mlina. Na manifestaciji su se predstavili i zagorski proizvođači meda, vina, a posluženi su i neizostavni zagorski štrukli te Babičini kolači od meda.

Tri ministra uživala u zagorskim delicijama

Manifestaciju su posjetila čak tri ministra, i to Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva prometa i infrastrukture, Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša te Veljko Ostojić, ministar turizma. –Danas je lijepo biti županica jer smo pokazali svu raskoš onoga što naši ljudi rade, a pokazali smo i kvalitetu naših proizvoda – zadovoljno je zaključila Sonja Borovčak. Prošle se godine u kuhanju okušao tadašnji župan, sadašnji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a ove godine zbog poslovnih obaveza u kuhinju nije ušao kao kuhar. -Ovo je dobar način za popularizaciju zagorske autohtone kuhinje i ostvarenje naše Bajke na dlanu. Koncepcija Zagorskog Chefa je odlična zato jer svake godine neke druge autohtone namirnice treba pretvoriti u neko ukusno jelo i uskladiti s vinima – istaknuo je Hajdaš Dončić. Zagorska vina i pjenušce predstavili su poznati zagorski vinari Bodren, Bolfan, Vuglec, Sever i Zdolc, a upravo su vina oduševila ministra turizma Veljka Ostojića. – Osim vina koja su zaista sve bolja, veliki sam obožavatelj štrukli i mogao bih pojesti čitav pladanj – dodao je. Ministar Mihale Zmajlović rekao je da su mu sva jela i namirnice s našeg područja poznate jer mu je supruga Zagorka. – Osobno jako volim bučino ulje i bučine koštice – rekao je. Na Zagorskom je chefu, hvalevrijednoj manifestaciji, zagorska gastronomija još jednom dokazala da se ima čime podičiti, ne samo u hrvatskim kulinarskim krugovima, nego i šire.

Zdenko Brlić, šef kuhinje u Zabokyu

Tema je bila med, bučino ulje i patka. Te namirnice koje su se nekad jele ja sam pripremio u novom ruhu. Recimo pripremio sam maslac s medom, sir s bučnim uljem, koružnjaču s bučinim uljem. Patka zalijana u masti s medom poseban je specijalitet jer kad pojedete patku ostane vam namaz od masti i meda. Pripremio sam i različite kruhove, s bučinim sjemenkama, sjemenkama lana, sušenim voćem i sl. Kao što vidite, reakcije ljudi su fantastične jer ne mogu vjerovati da se ove namirnice mogu kombinirati na razne načine.

Veljku Ostojiću, ministru turizma najviše su se svidjeli štrukli za koje je rekao da bi mogao pojesti cijeli pladanj, dok je ministra zaštite okoliša Mihale Zmajlović rekao da je obožavatelj bučinog ulja i bučinih koštica

Pobjednik Ivica Žulj iz Termi Jezerčica tajnu svog pobjedničkog jela nije želio otkriti. Rekao je tek da ga je nazvao Simfonija zagorskih brega te da ga je u velikoj mjeri oplemenio bagremovim medom.

Izvor: Zagorski list

Skip to content