Novosti

GAZDA: POČETAK

26.01.PETAK 20:00

Autor filma: Darijo Juričan

Trajanje filma: 83 min.

Cijena ulaznice: 20:00 kuna

Gazda: Početak. Drugi je to film iz serijala Gazda redatelja Darija Juričana. Nakon što je prvi film Gazda, o usponu Ivice Todorića i stvaranju Agrokora privukao veliku pažnju javnosti, u drugom nastavku “glavni lik” je Miroslav Kutle, također jedan od najvećih tajkuna proizašlih iz privatizacije devedesetih godina.

Jedna od najjačih priča iz filma je priča o “aferi Grupo”. Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić, tadašnji vlasnik Europapress holdinga, i Vinko Grubišić, šef Jadran filma, tijekom 1996. i 1997. godine osnivaju tvrtku Grupo i sklapaju ortački ugovor kako bi zavladali medijskim tržištem u Hrvatskoj. U toj ekipi kao jedan od ortaka spominje se i Ivić Pašalić, tada visokopozicionirani HDZ-ovac i jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika neovisne Hrvatske, Franje Tuđmana.

Aferu je otkrio dnevni list Republika, koji je tada pokrenuo pokojni Ivo Pukanić. U prvom broju Republike, 4. prosinca 2000. godine, koja je ugašena nakon otprilike godinu dana izlaženja, objavljeni su tajni ortački ugovori između Pavića, Grubišića, Kutle i izvjesnog Hrvoja Franjića – navodno se iza tog imena krio Ivić Pašalić.

Skip to content