Novosti

GDCK ZABOK OBILJEŽILO TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE (14.-21. RUJNA)

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi upozoriti sve građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

Gradsko društvo Crvenog križa Zabok je 21. rujna 2016. godine uz pomoć patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije obišlo nekoliko bolesnika oboljelih od tuberkuloze i KOPB-a. Bolesnici su dobili savjete o zdravoj prehrani, voće i sokove, a izmjeren im je krvni tlak i šećer u krvi.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe. Uzročnik tuberkuloze je bacil tuberkuloze ili Kochov bacil, nazvan prema Robertu Kochu. Izvor zaraze je bolestan čovjek u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze koji se šire kapljičnim putem kao obična prehlada. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 ljudi godišnje, a barem će jedna od njih će oboljeti.

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi. Tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan je za okolinu, a 50 posto neliječenih bolesnika umire tijekom pet godina.

U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen značajan pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji za 2015. godinu iznosi 10 oboljelih na 100 000 stanovnika (ukupno 448 osoba).

Skip to content