Novosti

GDCK Zabok – ODRŽANO PREDAVANJE na temu: „ŠEĆERNA BOLEST I KOMPLIKACIJE“

Klub zdravlja Gradskog društva Crvenog križa Zabok organizirao je sredinom mjeseca lipnja 2011. godine, u Zaboku, edukativno predanje sa temom: „Šećerna bolest i komplikacije“, obilježavajući Svjetski dan darivatelja krvi i prvi rođendan Kluba.

Šećerna bolest ili dijabetes je najčešći endokrini poremećaj s više od 240 milijuna oboljelih u svijetu, a taj broj svakodnevno raste, tako da dijabetes postaje globalna epidemija.
Dijabetes pogađa ljude bez obzira na dob i spol a prekomjerna težina povećava rizik za nastajanje bolesti. Šećerna bolest je kronična bolest s teškim posljedicama i golemim troškovima za cijelu zajednicu. Kao što sam naziv govori bolest je obilježena poremećajem prerade šećera u organizmu, pa je kod takvih bolesnika stalno povišena vrijednost šećera (glukoze) u krvi.
Povišena glukoza u krvi, posebice dugoročno, dovodi do trajnog oštećenja krvnih žila. Da bi se spriječile dijabetičke komplikacije, kao što su bolesti očne pozadine, bolesti bubrega kao i nekada životno ugrožavajuće komplikacije krvožilnog sustava ( srčani udar, moždani udar), od izuzetne je važnosti rano dijagnosticirati šećernu bolest i provoditi odgovarajuće liječenje.

Voditelj edukacije bio je dr. med. Srećko Tušek, spec. internist, iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, zainteresiravši prisutne zanimljivim načinom prezentiranja teme.


Predavanje je uz tridesetak sudionika održano u prostorijama GDCK Zabok, u Zaboku.


Nakon predavanja, prisutni su razgledali izložbu fotografija orazličitim aktivnostima GDCK Zabok tijekom 2011. godine.

Na kraju je predsjednik GDCK Zabok, Petar Bedeniković, uručio gospođi Ani Vidovič, darivateljici krvi koja je više od 100 puta dala krv, poklon Gradskog društva Crvenog križa Zabok, za 100 puta darovanu krv, ručni sat. Gospođa Ana Vidović će ove godine dobiti specijalno odlikovanje Predsjednika Republike, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Ravnateljica GDCK Zabok

Željka Vukić, dipl. ing.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content