Novosti

GENERALI OSLOBOĐENI Haaški je sud donio konačnu presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču

Ono što se dugo čekalo, konačno se i dogodilo. Hrvatski generali Markač i Gotovina oslobođeni su optužbi, a sudac je naredio da se odmah puste na slobodu. Euforije diljem Hrvatske nije nedostajalo, a izricanje presude pratilo se i u Zagorju.

Praćenje presude i sveta misa

Petnaestak zagorskih branitelja na zabočkom je trgu dočekalo oslobađajuću presudu za hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača. Žalbeno vijeće Haaškog suda za ratne zločine utvrdilo je da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata, a sudac ih je odmah pustio na slobodu. Nakon prve euforije, zagorski branitelji krenuli su u Zagreb, te se pridružili slavlju s ostatkom branitelja. Inače, dan prije, u crkvi sv. Jelene Križarice u Zabokuslužena je sveta misa za generale koju je predvodio vlč. Marijan Culjak, a organizirano je baš kao i u drugim hrvatskim gradovima, bdijenje za generale. Na misi su se okupili brojni branitelji iz čitave županije, ali i svi vjernici koji su molitvom željeli biti uz generale.

Pišta naslikao Gotovinu

Naš priznati slikar Stjepan Đukić Pišta u čast generala Ante Gotovine naslikao je njegov portret. – Počeo sam ga raditi prije dva mjeseca jer sam očekivao da će presuda biti oslobađajuća. To je moj obol slavlju naše Hrvatske – objasnio nam je Pišta. Kaže, zamislio ga je kao odlučnog, ali nije u uniformi jer on ne pripada samo vojsci nego čitavom Hrvatskom narodu. Kamo će dalje sa slikom Pišta još uvijek ne zna. -Dobio sam brojne upite iz Australije, iz klubova Hrvata, koji bi željeli kopiju slike tako da je moguća suradnja u tom smjeru. Naravno da bi sliku volio pokloniti našem generalu, ali osobno – rekao je slikar. Volio bi, dodaje, stupiti u kontakt s nekom zagorskom udrugom branitelja te preko nje pokušati stupiti u kontakt s Gotovinom kako bi mu poklonio portret. Ako tome bude tako, svakako ćemo primopredaju popratiti na stranicama našeg tjednika.

Željko Herceg, bojnik – veteran Tigrova Zagorske brigade

Presretni smo što je presuda bila oslobađajuća. To smo očekivali od prvog dana jer smo znali smo da naši nisu ništa krivi i da se im ne može osuditi po takvim optužbama.

Tomislav Zubić, pripadnik 103. brigade i 21.domobranske

Prva presuda bila je politička, druga je za nas. Vjerovao sam da će presuda biti oslobađajuća. Istina uvijek dođe na vidjelo.

Ivan Željko Kurtanjek, pripadnik 1. gardijske brigade 3. bojne

Neka se kaju oni koji su ga poslali u Haag nedužnoga. Kad bi državu političari vodili kao što su Gotovina i Markač vodili vojsku, država biti drugačije izgledala.

Izvor: Zagorski list

Skip to content