Novosti

Geološka radionica ” Fosilni dokazi o postojanju Panonskog mora”

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Krapinsko-zagorske županije organizira u četvrtak, 02. listopada 2014. godine geološku radionicu “Fosilni dokazi o postojanju Panonskog mora”. Radionica će biti održana na lokalitetu Plavinka, Hum Zabočki od 12,30 do 13,30 sati.

Radionica će biti održana u suradnji s prof.dr.sc. Marijanom Kovačićem sa Geološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Na radionici će sudjelovati učenici OŠ Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka sa učiteljicom Boženom Dragčević. Radionica će se sastojati od teorijskog djela i istraživanja na samom lokalitetu.

Teritorij Krapinsko-zagorske županije najvećim je dijelom prekriven sedimentima taloženim u Panonskom moru. Panonsko more prije 12 milijuna godina prostiralo se na prostoru današnje Panonske nizine, a bilo je okruženo Alpama, Karpatima i Dinaridima. Rijeke koje su utjecale u Panonsko more donosile su velike količine slatke vode, pa je prvotno morski prostor pretvoren u boćato do slatkovodno jezero. O tome svjedoči veliki broj fosila nađen na ovim prostorima. Jedan od najljepših i najbogatijih fosilnih zajednica Panonskog mora sačuvana je u napuštenom pjeskokopu u Humu Zabočkom. U slojevima pijeska, praha i gline pronađeni su fosilni ostaci školjkaša, puževa, rakova i biljaka.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content