Novosti

Gimnazija A. G. Matoša obilježila Dane hrvatskog jezika

Gimnazija A. G. Matoša već godinama prigodnom priredbom obilježava Dane hrvatskog jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Mjesec hrvatskoga jezika započeo je 21. veljače na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka na dan donošenja Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika iz 1967. g., jednog od najvažnijih dokumenata u borbi za samostalni razvitak hrvatskog jezika jer je Deklaracija osigurala dosljednu primjenu hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji.

Budući da materinski izričaj treba njegovati jer je jezik bitna odrednica naroda i identiteta, Gimnazija već godinama spaja Dan hrvatskog jezika i Dan materinskog jezika pa se tom prigodom provode različite aktivnosti, organiziraju predavanja o kajkavskom jeziku i/ili na kajkavskom jeziku. Budući da je 2018. godina Europske kulturne baštine, time i nacionalne baštine, one materijalne i nematerijalne, ovogodišnja priredba održana 15. ožujka, upotpunjena panoom koji prikazuje razvoj hrvatskog jezika i kratkim predavanjem mlade dijalektologinje Vedrane Gudek, pokazala je, kako je naglasila voditeljica Sandra Babnik Lončar, brigu i mar gimnazijalaca za naš kulturni nematerijalni jezični identitet jer to je ono što nas čini posebnim i drukčijim u svijetu globalizacije i velikog sela. Profesorica Gudek predstavila je svoj zadnji istraživačkom rad o govoru Pavlovca Zabočkog koji je tiskan u Godišnjaku grada Zaboka (br.4; OMH) ukazujući na potrebu zapisivanja starih izraza i potičući učenike na razgovor sa starijim sugovornicima svog lokalnog govora. Interesantno je bilo čuti zaboravljene izraze i dešifrirati njihovo značenje.

Da gimnazijalcima nije stran ni povijesni kajkavski, pokazao je Edo Kruneš Kunšt izvrsnom interpretacijom nekoliko pravila iz prvog hrvatskog bontona, odnosno Regula dvorjanstva Jurja Muliha. S navedenim povijesnim govorom predstavio se i na ovogodišnjem županijskom LiDraNu pod mentorstvom Sandre Babnik Lončar. Jezikom i njegovom višeslojnošću poigrala se i školska dramska grupa MAG. Parodijska dramsko – scenska igra Krim tim 3 predstavljat će našu županiju u Primoštenu na državnoj Smotri LiDraNo. Županijsko povjerenstvo zasluženo je nagradilo gimnazijalce, a oduševljena publika složila se s prosudbom povjerenstva da su ideja, glazba i režija bliže profesionalizmu nego amaterizmu i učeničkoj predstavi. Voditeljice dramske grupe su profesorice Dinka Tomašković-Presečki i Bibijana Šlogar.

Priredbu je profesorica Sandra Babnik Lončar završila porukom da je jezik pokretač nematerijalne baštine pozivajući i upućujući gimnazijalce i goste da smanje uporabu žargonizama, fejsovskih i blogovskih izraza te hibridnog hrvatskoengleskog jezičnog križanca citirajući armenskog lingvista i kroatista Artura Bagdasarova: Čovjek koji ne poštuje svoj jezik i baštinu ne poštuje ni svoj narod, a tko ne cijeni svoj narod, ne cijeni ni svoju mater jer mati daje materinski jezik .

Pripremila:Sandra Babnik Lončar, prof.

Skip to content