Novosti

Gimnazijalcima lokotom zatvoren put, a tako će ostati sve dok se ne izgradi pothodnik za siguran prijelaz pruge

Tijekom prošlog tjedna zabočke gimnazijalce je zateklo neugodno iznenađenje. Naime, otkada je u funkciju stavljena nova zgrada gimnazije Antuna Gustava Matoša na adresi Prilaz Janka Tomića 2, gimnazijalci su, pogotovo oni koji su u Zabok stizali vlakom, do škole išli najkraćim putem. Taj je najkraći put značio da je potrebno preći preko pruge na stanici Zabok te kod Dekora skrenuti lijevo. Pješačiti je do gimnazije trebalo tek par minuta. No čini se kako su Hrvatske željeznice odlučile školarcima put produžiti. Zatvorili su i zaključali ograde lokotom tako da je nemoguće prelaskom preko pruge doći do Dekora i nastaviti put prema zgradi gimnazije. Objektiv našeg fotoreportera zatekao je školarce kako preskaču zaključanu ogradu te kako savijaju zaštitnu žicu da bi došlo do škole.Tako se nakon podosta vremena opet aktualiziralo pitanje prilaza zabočkoj gimnaziji za učenike. Već je na početku njenog rada bilo govora o tome kako je prelazak preko pruge, da bi se došlo do škole ,neprihvatljiv, ali u velikoj mjeri i nesiguran. Učenicima se preporučalo da u školu idu prolazom kraj Dekora tj. da kod Obrtničkog doma pređu pružni prijelaz te da skrenu u prolaz s lijeve strane. No ni taj put nije siguran jer na tom području ne postojinogostup, a promet je podosta gust. Iz zabočkog HŽ-a rekli su nama kako je zatvaranje ograde tražila Županija i Odjel za sigurnost u prometu. Tako bi trebalo ostati sve dok se ne izgradi pothodnik za siguran prijelaz pruge.

Bez alternativnog prolaza za pješake

Inače, Krapinsko-zagorska županija je od HŽ-azatražila da se riješi problem pješačke komunikacije između novog autobusnog i željezničkog kolodvora u Zaboku, na što im jeHŽ odgovorio kako nije u mogućnosti osigurati alternativni prolaz pješaka preko kolodvorskih postrojenja kolodvora Zabok. Razlog je, objašnjavaju, što je već izdana lokacijska dozvola za”Modernizaciju i elektrifikaciju pruge Zaprešić- Čakovec, na dionici Zaprešić (isklj.)-Zabok (uklj.) Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, odnosno Upravi za prostorno uređenje.

-Modernizacija, među ostalim, obuhvaća i rekonstrukciju kolodvora Zabok s izgradnjom pješačkog pothodnika u km 23+891 koji će služiti za pristup putnika peronima i prolaz pješaka ispod kolosiječnih postrojenja u kolodvoru Zabok što je u skladu s Prostorno planskom dokumentacijom Grada Zaboka.Početak izgradnje pothodnika kao i svih ostalih aktivnosti ovisi o dinamici dobivanja svih potrebnih dozvola za izgradnju i osiguranja financijskih sredstava – stoji u odgovoru HŽ-a našoj Županiji. Također, HŽ skreće pozornost potrebe pravodobnog vođenja računa da se kod donošenja planova izgradnje autobusnog kolodvora mora posebno voditi pozornost na prometnu komunikaciju do i od navedenih objekata.

– Imajući u vidu sigurnost pješaka prilikom nedozvoljenog prelaska preko kolosiječnih postrojenja kolodvora Zabok do izgradnje pothodnika, HŽ Infrastruktura pokrenut će postupak fizičkog zaprečivanja prelaska kolosijeka ogradom. Nadamo se i da ćemo uskoro izvijestiti o početku radova na modernizaciji pruge, a samim time i modernizaciji kolodvora Zabok i izgradnju pješačkog pothodnika – zaključuju u svom dopisu.

Mladi uvijek traže prečice

Ravnateljica gimnazije, Bibijana Šlogar u telefonskom nam je razgovoru rekla kako službeni put do gimnazije nije preko pruge te da se ta ograda zatvara vrlo često.Naglasila je da za ovaj novi slučaj zatvaranja ograde nije čula. Učenike upućuje da u školu idu “službenim putem”, tj. da prođu prolazom kraj Dekora i kod Obrtničkog doma pređu pružni prijelaz te skrenu u prolaz s lijeve strane,nasuprot Trgocentrovog Supercentra

– Grad Zabok je za pješake osigurao pješačku stazu uz dosadašnji autobusni kolodvor i preko pružnog prijelaza odnosno kod Obrtničkog doma. Za godinu do dvije možda ćemo biti u mogućnosti rekonstruirati cestu koje ide uz Dekor i Komunalno – rekao je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.

Naime, HŽ je Gradu ustupio zemljište za izgradnju nogostupa, a Grad je zauzvrat postavio ogradu.

– Objektivno je očekivati da će mladi uvijek tražiti prečicu. Gimnazijalci kada dođu vlakom na stanicu i na 30 metara vide ulicu prema gimnaziji neće ići okolo i napraviti dodatnih 500 – 600 metara da bi došli na istu tu točku. Svi smo bili mladi, a i danas kao ozbiljni i odrasli ljudi uvijek budemo pokušali naći prečicu da ne idemo okolo – razumije gradonačelnik navike gimnazijalaca.

– Slažem se i s HŽ-om kada kažu da je planirana gradnja pothodnika uz modernizaciju pruge Zaprešić – Zabok koja će riješiti sigurnost pješaka. Pothodnik je važna stvar i upravo je Grad inzistirao kod davanja suglasnosti oko modernizacije pruge da prva faza bude izgradnja pothodnika, međutim kada će gradnja početi HŽ ne odgovara – kaže Hanžek. (M.Šimunić i M. Bašak, foto: Martin Horvat)

MUP osigurao sredstva za opasan prijelaz kod Šode, HŽ ih odbio

Gradonačelnik Zaboka Hanžek kaže kako je Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo od dijela sredstava iz programa promidžbe i poboljšanja stanja sigurnosti u prometu i dio za eliminiranje crnih točaka u prometu, što je potvrdila i Vlada.MUP je tako predložio da se u Zagorju riješe polubranicima pružni prijelaz kod Šode u Zaboku koji svako malo uzima ljudske žrtve i jedan pružni prijelaz, također nezaštićeniu Krapini.

– Dakle, sredstva su osigurana iz tog programa, a realizaciju posla izvršio bi HŽ. Nažalost, za pružni prijelaz kod Šode odgovoreno je da se neće realizirati već se predlažida se zaštiti pružni prijelaz u Svetom Križu Začretju prema Pustodolu. Razlog je taj što će se prijelaz kod Šode rekonstruirati i osigurati kad se bude rekonstruiralapruga Zaprešić Zabok- govori Hanžek.

Početak izgradnje pothodnika kao i svih ostalih aktivnosti ovisi o dinamici dobivanja svih potrebnih dozvola za izgradnju i osiguranja financijskih sredstava.

Hanžek: Objektivno je očekivati da će mladi uvijek tražiti prečicu. Gimnazijalci kada dođu vlakom na stanicu ina 30 metara vide ulicu prema gimnaziji neće ići okolo i napraviti dodatnih 500 – 600 metara da bi došli na istu tu točku.
Izvor: Zagorski list

Skip to content