Novosti

GOKUL – POČINJE TREĆI improCON u DVORCU VELIKI TABOR

ImproCON – kongres slobodne improvizacijske glazbe i umjetnosti ove se godine održava od 11. – 15. kolovoza u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću.

Nakon dva uspješna izdanja improCON-a u Kumrovcu, kulisu impozantnog kompleksa kumrovačkog Spomen doma ovaj će međunarodni glazbeni događaj zamijeniti prekrasnim ambijentom srednjovjekovnog dvorca Veliki Tabor kraj Desinića, koji će zasigurno biti jednako poticajan za umjetnike koji će se na pet dana okupiti kako bi zajednički stvarali. Kongres improCON nastao je kako bi se omogućili okupljanje, suradnja, zajedničko djelovanje, umrežavanje i povezivanje glazbenika slobodne improvizacijske glazbe, kao i ostalih umjetnika i kreativaca poput plesača, performera, vizualnih umjetnika, pjesnika te glazbenih i umjetničkih promotora iz Europe i ostatka svijeta.

Učesnici kongresa imati će priliku upoznati se s radom ostalih sudionika, te ostvariti kreativne suradnje kroz radionice na kojima će izmjenjivati ideje i strategije s ciljem formiranja i ojačanja mreže umjetnika kao poticaja budućim suradnjama.

ImproCON će ove godine ugostiti preko sedamdeset umjetnika iz sedamnaest zemlja. Neki od učesnika dolaze iz Japana, Kanade, SAD-a, Meksika, Australije, Velike Britanije, Švedske, Finske, Francuske, Njemačke i Italije, a fokus ove manifestacije, prema riječima organizatora, posebno je stavljen na jačanje suradnje među susjednim zemaljama poput Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije. Program će se odvijati na različitim lokacijama unutar i oko dvorca Veliki Tabor, čiju će sceničnost i akustiku učesnici istraživati tijekom stvaralačnog procesa. Kao i prehodnih godina, ImproCON će obilovati različitim aktivnostima koje će trajati od jutra do kasno u noć, počevši od brojnih glazbenih sessiona, preko predavanja, debata, prezentacija, poezije, plesa, performancea, a jedinstvenost ovoga događanja je i u tome što raspored programa određuju sami učesnici.

Kao uvod u ovogodišnji improCON, petnaestak kilometara od dvorca Veliki Tabor, u Klubu Metulj u Bistrici ob Sotli od 7. do 9. kolovoza održat će se glazbena radionica pod vodstvom američke pjevačice Linde Sharrock i austrijskog saksofonista Maria Rechterna, koji će se kasnije pridružiti ovogodišnjem improCON-u. Zainteresirani za sudjelovanje na ovoj radionici informacije i prijave mogu dobiti putem e-mail adrese mitja@pekarna.org.

Ulaz na programe ImproCON-a je slobodan. ImproCON je suradnički project umjetničkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Austrije: GOKUL – Građanska organizacija zakulturu, Zabok; KlubMetulj – Mladinsko Društvo Bistricaob Sotli; KUD Mreža, Ljubljana; Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz I Šopron Shuffle – Trans European Music Meetings, Vienna.

Projekt je realiziran zahvaljujući sredstvima Ministarstva Kulture RH, Krapinsko-zagorske županije, Saveza Alpe-Adria, Ured za kulturu regionalne Štajerske vlade uz podršku Muzeja hrvatskog zagorja, OŠ Đure Prejca i mini mljekare Veronika. http://improcongress.org https://www.facebook.com/improcon/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content