Novosti

Grad Zabok dobio Povelju za Naj akciju – Volontiraj za mir

U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu u ponedjeljak 21. studenog održano je godišnje Savjetovanje koordinatora Akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

Novi Gradovi prijatelji djece

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašeni su novi Gradovi-prijatelji djece te se obitelji od 28 Gradova i općina – prijatelja djece ove godine pridružilo još njih šest i to GradoviBelišće, Gospić, Pleternica, Pula, Sisak i Općina Ravna Gora. Također su nagrađeni i Naj projekti Dječjih vijeća Hrvatske, a Dječje Gradsko vijeće Grada Zaboka dobilo je Pohvalu za Projekt „Djeca ZA mir“ koji provode u ovoj godini.

Povelja za Naj-akciju Gradu Zaboku

Dodijeljene su već tradicionalne Pohvale i Povelje Gradovima i Općinama za Naj-akciju koja je provedena u lokalnim sredinama te je u značajnoj mjeri doprinijela pozitivnim promjenama u zajednici. Grad Zabok dobio je Povelju za Akciju Volontiraj za mir koja je provedena 21. rujna 2011. na Međunarodni dan mira, a ujedno se na taj dan obilježila i nacionalna kampanja Hrvatska volontira! kao dio obilježavanja 2011. – Europske godine volontiranja. To je bila akcija koja je obuhvatila mnogobrojne aktivnosti i prije i poslije centralnog događanja na Trgu K.Š.Gjalskog, a provedena je u suradnji Društva Naša djeca Zabok, Mreže udruga Krapinsko-zagorske županije, Udruge Mraz, Grupe mladih Centra za mirovne studije, Udruge GOKUL, Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Osnovne škole K.Š.Gjalskog Zabok uz podršku Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Povelju je u ime Grada Zaboka primila predsjednica Koordinacijskog odbora Akcije Grad Zabok-prijatelj djece i predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak.

Europska konferencija Dijete u gradu

2012. godine Grad Zagreb bit će domaćin prestižne Konferencije Dijete u gradu koju organizira Europska mreža gradova-prijatelja djece. Na Savjetovanju je predstavljen program Konferencije te su pozvani Gradovi i općine prijatelji djece i Društva Naša djeca da se prijave i aktivno učestvuju u radu Konferencije. Prošle godine u Firenci Hrvatsku su uz Savez DND-a Hrvatske predstavljala Društva Naša djeca Opatije i Zaboka.

Volontiranje i djeca

U završnom dijelu Savjetovanja naglasak je stavljen na Obilježavanje Europske godine volontiranja u Republici Hrvatskoj i primjere dobre prakse u Društvima Naša djeca. Kako je Društvo Naša djeca Zabok vrlo aktivno u organiziranju volontiranja te uključivanju mladih u volontiranje, a posebno važnog odgoja za volontiranje, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak pokazala je prisutnima mnogobrojne aktivnosti u koje su uključeni volonteri u Zaboku. Na kraju je prikazan i video pod nazivom „Volonteri iz Zaboka“ koji je snimljen prilikom obilježavanje Međunarodnog dana mira i kampanje Hrvatska volontira!

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content