Novosti

GRAD ZABOK DOBIO PRIZNANJE OD INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE ZA TRANSPARENTNOST GRADSKOG PRORAČUNA

Institut za javne financije je 4. srpnja 2017. predstavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti za razdoblje studeni 2015. – ožujak 2016. godine. Tom su prilikom dodijeljena i priznanja najtransparentnijim jedinicama područne i lokalne samouprave.

Krapinsko-zagorskoj županiji ponovno najviša ocjena za tranparentnost proračuna

KZŽ je najbolja u Hrvatskoj i prema prosjeku transparentnosti svojih gradova, a prema ukupnom prosjeku Županije, gradova i općina nalazi se na visokom četvrtom mjestu u Republici Hrvatskoj

Župan Željko Kolar primio je priznanje za transparentnost proračuna koje je i ove godine dodijeljeno Krapinsko-zagorskoj županiji, budući da se ponovno nalazi među županijama koje su nakon istraživanja dobile najvišu moguću ocjenu. Krapinsko-zagorska županija je najbolja u Hrvatskoj i prema prosjeku transparentnosti svojih gradova, a prema ukupnom prosjeku Županije, gradova i općina nalazi se na visokom četvrtom mjestu u Republici Hrvatskoj.

Najvišu ocjenu među gradovima zaslužili su Klanjec, Krapina, Oroslavje, Pregrada i Zabok, a među općinama Gornja Stubica, Marija Bistrica, Radoboj, Sveti Križ Začretje, Tuhelj i Đurmanec.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ovog istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne i regionalne vlasti.

U istraživanju je proračunska transparentnost mjerena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim stranicama od studenog 2015. do ožujka 2016. Provjeravala se dostupnost dokumenata o godišnjem izvršenju za 2014., polugodišnjem izvršenju za 2015. te prijedlogu proračuna, izglasanom proračunu i proračunu za građane za 2016. godinu.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio INTERAKTIVNU KARTU koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici, kao i NEWSLETTER – DETALJNA ANALIZA.

Download Izvje-taj-IFJ-04-07.pdf
Skip to content