Novosti

Grad Zabok prijatelj djece i dalje potvrđuje svoj prestižni status

U subotu 20. studenog, na Dan konvencije UN-a o pravima djeteta, u zabočkoj je Gradskoj knjižnici otvorena izložba radova djece iz Dječjeg foruma Bonkasy: Svi smo različiti, ali imamo mnogo sličnosti – na temu povezanu s prihvaćanjem različitosti i borbom protiv predrasuda, stereotipa te nasilja.

Po otvorenju izložbe održana je konferencija za novinstvo povodom pete godišnjice proglašenja Zaboka gradom prijateljem djece. Koordinacijski odbor akcije predstavio je Povelju Gradu Zaboku za Naj akciju 2010. koja je dodijeljena u četvrtak na godišnjem Savjetovanju akcije Gradovi i općine prijatelji djece u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Projekt Tri praščića koji je provodio Dječji vrtić i jaslice Zipkica ocijenjen je kao Naj akcija u 2010. godini, jer je napravljena na originalan način i uključuje zajedničko sudjelovanje odraslih i djece.

Sonja Borovčak, predsjednica KO akcije i predsjednica Društva Naša djeca Zabok, izjavila je kako je vrlo zadovoljna svime postignutim u prošlom petogodišnjem razdoblju i kako je sigurna da će Dječji vrtić Zipkica, Osnovna škola K.Š.Gjalskog, DND Zabok, sve udruge i institucije koje djeluju za dobrobit djece i u budućnosti ostvarivati brojne, uspješne akcije i projekte. Naime, kako je istaknula, Zabok je bio jedan od prvih hrvatskih gradova koji su zavrijedili prestižnu titulu Grad prijatelj djece.

Na istom savjetovanju u Zagrebu Dječje Gradsko vijeće Grada Zaboka dobilo je priznanje i nagradu za Naj projekt Dječjih vijeća za projekt Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice.

Nevenka Gregurić, dogradonačelnica Grada Zaboka, iznijela je svoje osobno iskustvo s Dječjim gradskim vijećem i zadivljenost pitanjima koja su joj, na njihovom prvom zajedničkom sastanku u listopadu ove godine, postavljale dječje vijećnice i vijećnici. Rekla je kako će Dječje gradsko vijeće, baš kao i cijelo Društvo Naša djeca, uvijek imati snažnu potporu i poticaj iz Grada Zaboka.

<_st13a_personname>Jasenka Borovčak, tajnica Društva Naša djeca Zabok, izrazila je sreću i zadovoljstvo zbog uspjeha projekta Dječjeg gradskog vijeća, Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice. Do sada je provedeno više od pola projektnih aktivnosti, a završetak se očekuje do 31. prosinca. Savez DND-a Hrvatske nagradit će Društvo Naša djeca, za provođenje tog projekta, iznosom od 4.500 kuna. Karlo Kralj, savjetnik za Dječje gradsko vijeće i suradnik na projektu, ukratko je opisao ideju ovog projekta čiji je glavni cilj olakšavanje života siromašne djece na lokalnoj razini te cijeli niz specifičnih ciljeva među kojima su: vršnjačka edukacija djece o problematici siromaštva, osiguravanje jednakih šansi za informatičko opismenjivanje, osiguravanje egzistencijalnih potreba, itd.

Skip to content