Novosti

Grad Zabok – primio prvu nagradu “Gradovi za jednakost” za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova u 2019. godini !

Gradonačelnik Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek prisustvovali su danas, u završnom događaju i dodjeli nagrada projekta “Gradovi za jednakost” u organizaciji Hrvatskog pravnog centra i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, uz potporu Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu. Završna svečanost održana je maloj vijećnici Hrvatskog sabora s početkom u 12 sati.

PRVA NAGRADA “GRADOVI ZA JEDNAKOST” u katerogiji malih gradova dodijeljena je Gradu Zaboka, nagradu je preuzeo gradonačelnik Ivan Hanžek, koji se prisutnima uz zahvalu obratio prigodnim govorom.

Druga nagrada dodijeljema je Labinu, a treća Petrinji i Lepoglavi.

U kategoriji velikih gradova, prva nagrada dodijeljena je Zagrebu, druga Rijeci, a treća Pazinu.

IZ PROGRAMA:

12.00 početak programa – moderator Marko Ercegović
12.05 – 12.20 uvodni pozdravi
• Tulio Demetlika, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu
• Goranka Lalić Novak, predsjednica Hrvatskog pravnog centra
• Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH
12.20 – 12.30 predstavljanje Indeksa „Gradovi za jednakost” – Heidi Eterović
12.30 – 12.50 obraćanje Odbora za nagrade
12.50 – 13.20 podjela nagrada „Gradovi za jednakost” – Goranka Lalić Novak i Željko Turk

Na završnom događaju nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta “Gradovi za jednakost” s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima.

Sedam gradova s najboljim ocjenama među onima koji su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu primili su nagradu “Gradovi za jednakost” u dvije kategorije: mali i veliki gradovi.

Kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima, razvijen je Indeks „Gradovi za jednakost“. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine.

Skip to content