Novosti

Gradonačelnik Ivan Hanžek sudjeluje na 35. plenarnoj sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Strasbourgu

U Strasbourgu je 6. 11. započelo 35. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih Vlasti Vijeća Europe na kojem kao voditelj hrvatske delegacije sudjeluje i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zasjedanje je započelo uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström koja je upoznala prisutne s dnevnim redom. Tako će u ova tri dana plenarne sjednice biti riječi o aktivnostima Kongresa u razdoblju od 2016. do 2018. godine, Europskom tjednu lokalne demokracije, glasačkom pravu na lokalnim razinama, lokalnim izborima u Nizozemskoj, Sloveniji i Litvi, izazovima pograničnih regija, itd. Bilo je ovo posljednje obraćanje Gudrun Mosler-Tornstorm kao predsjednice Kongresa s obzirom da je na današnjoj sjednici odabran novi predsjednik. Većinom glasova na dvogodišnji je mandat izabran Anders Knape, predsjednik švedske udruge lokalnih i regionalnih jedinica.

„Nikad ne smijemo zaboraviti da je naša primarna zadaća biti zaštitnici ljudi koji žive u našim općinama, gradovima i regijama. Stoga ćemo kao članovi Kongresa nastaviti na našem najvažnijem zadatku – praćenju lokalnih i regionalnih izbora i nadgledanju provedbe Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Pritom je iznimno važno da svi članovi Kongresa budu uključeni u rasprave koji se tiču svih jedinica lokalne i regionalne samouprave u Europi kako bi se zajednički nadvladali svi izazovi i donijela najbolja rješenja za naše građane“, istaknuo je.

Kao i na svim prethodnim sjednicama, dodanu vrijednost sjednici dali su mladi delegati od 16 do 30 godina iz 40 zemalja koji su koji su aktivno sudjelovali u raspravi s ostalim članovima Kongresa. Republiku Hrvatsku je na 35. plenarnoj sjednici Kongresa predstavljao i mladi delelegat Danijel Javorić Barić.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, na plenarnoj sjednici sudjeluju međimurski župan Matija Posavec, zamjenica karlovačkog župana Vesna Hajsan-Dolinar, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Izvor: http://sibensko-kninska-zupanija.hr/arhiva-novosti/u-strasbourgu-poela-35-plenarna-sjednica-kongresa-lokalnih-i-regionalnih-vlasti/2456.html

Skip to content