Novosti

Gradonačelnik na 36. plenarnoj sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Članovi Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe od 2. do 4. travnja 2019. godine u Strasbourgu na 36. plenarnoj sjednici. Ovogodišnja tema Kongresa je “Gradonačelnici čuvaju demokraciju”, a u raspravi o ovoj temi će sudjelovati i Ignacio Sanchez Amor, španjolski državni tajnik za teritorijalnu politiku. Ministrica prometa i komunikacija Finske Anne Berner, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørn Jagland i predsjednica Parlamentarne skupštine Liliane Maury-Pasquer obratit će se članovima Kongresa u ime finskog predsjedavanja Odborom ministara.

S obzirom na poteškoće s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti i njihovi izabrani predstavnici, članovi Kongresa održat će niz rasprava s naglaskom na temu “Gradonačelnici pod pritiskom”. Pitanja rješavanja urbano-ruralne podjele i financijske naknade lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika u obavljanju njihovih dužnosti također će biti u središtu specifičnih rasprava, a na temelju nastojanja Kongresa da promiče etiku u javnoj službi, članovi će održati rasprave o borbi protiv nepotizma u lokalnim i regionalnim vlastima, štiteći zviždače i otvorene vlade na regionalnoj razini.

U okviru svojih aktivnosti praćenja, Kongres će usvojiti dva izvješća o lokalnoj i regionalnoj demokraciji u Poljskoj i Republici Moldaviji. Članovi će također raspravljati o tri izvješća o izborima: onima kantonalnih skupština u Bosni i Hercegovini (7. listopada 2018.), lokalnim vlastima u Poljskoj (21. listopada 2018.) i Republici Sloveniji (18. studenog 2018.).

Jedna od tema rasprava biti će i dodjeli statusa Partnera za lokalnu demokraciju Kraljevini Maroku. Taj je status dio politike zemljama iz susjedstva Vijeća Europe i nudi im poseban okvir za institucionalni dijalog sa svojim europskim kolegama.

Na dnevnom redu sjednice biti će tema o doprinosu Kongresa Helsinškom procesu o budućnosti Vijeća Europe, koji je iniciralo finsko predsjedavanje Odbora ministara, te rasprava o proračunu i sredstvima Kongresa za sljedeći dvogodišnji period (2020-2021).

Mladi delegati iz 47 država članica također će sudjelovat u raspravama. Dio je to programa Kongresa koji se provodi od listopada 2014. u nastojanju da promiče sudjelovanje mladih na lokalnoj i regionalnoj razini.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content