Novosti

GRADSKO VIJEĆE Zagorskom vodovodu Grad Zabok dao suglasnost za dugoročno kreditno zaduženje

Oporba nije podržala odluku, a Petar Vrančić (HDZ) izrazio bojazan da “Zagorski vodovod ne dođe u situaciju da je prebrzo zagrizao preveliki kolač”

Zagorski vodovod zatražio je od Grada Zaboka kao jednog od suoosnivača suglasnost za kreditno zaduženje u svrhu rješavanja imovinsko – pravnih odnosa za Aglomeraciju Zabok i Aglomeraciju Zlatar te kupnju vozila za obavljanje djelatnosti odvodnje. Kredit iznosi 11,8 milijuna kuna, od čega je za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa potrebno 9,8 milijuna kuna, a sredstva se nabavljaju kroz HBOR-ov program.

Povrat sredstava

Kako je na sjednici Gradskog vijeća pojasnio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić, pristigle su ponude tri banke, a najpovoljnijom je ocijenjena ona Zagrebačke banke prema kojoj trošak kredita iznosi 2,3 milijuna kuna. Rok otplate je 5 godina, a poček dvije godine, a sve u svrhu velikog projekta poboljašanja infrastukture za odvodnju otpadnih voda područja aglomeracija Zabok i Zlatar, za koji procijenjena vrijednost ulaganja iznosi 72,6 milijuna eura, što bi se s 90 posto financiralo iz strukturnih fondova i državnih sredstava, a 10 posto Zagorski vodovod. Rješavanje imovinsko – pravnih odnosa može se svrstati u prihvatljive troškove, pa se po prihvaćanju projekta od EU fondova očekuje povrat sredstava i prijevremeno vraćanje kredita. Vijećnik HDZ-a Petar Vrančić postavio je pitanje kakva je garancija da će se ta sredstva vratiti iz fondova te izrazio bojazan da “Zagorski vodovod ne dođe u situaciju da je prebrzo zagrizao preveliki kolač”. Direktor Mihovilić odgovorio je da su nositelj projekta Hrvatske vodekoje brinu da projekt ne krene krivim putem te da potvrdu nemaju napismeno, no na svakom sastanku dobivaju obećanja da će se to riješiti preko strukturnih fondova,a suglasnost je dalo 96,5 posto JLS.

‘Preriskantno zaduženje’

Petar Vrančić istaknuo je da će vijećnici HDZ-a glasovati protiv jer je kreditno zaduženje za Grad Zabok preriskantno. – Ovo je projekt vezan uz zaštitu okoliša. U slučaju da ne uđemo u njega doći ćemo u situaciju da ćemo sami kreditnim zaduženjima kod komercijalnih banaka to graditi ili plaćati kazne. Zabok je uvijek imao viziju, a u ovom slučaju naš je rizik isti kao i postotak u vlasništvu, odnosno 8,6 posto, pa i da moramo to jednokratno isplatiti, skoro ne bismo ni primijetili – komentirao je gradonačelnik Hanžek. Odluka o davanju suglasnosti donijeta je većinom glasova, suzdržan je bio jedan, a protiv tri vijećnika. Gradsko vijeće prihvatilo je i prijedlog odluke o priključenju na komunalne vodne građevine, odluku o Gospodarskoj zoni Grada Zaboka, godišnji izvještaj Dječjeg vrtića Zipkica, izvješće o obavljenoj reviziji gospodarenja otpadom te izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za rujan.

Gradonačelnik Hanžek: Naš je rizik isti kao i postotak u vlasništvu, odnosno 8,6 posto, pa i da moramo to jednokratno isplatiti, skoro ne bismo ni primijetili

‘Sam Grad u gospodarsku zonu uložio 26 milijuna kuna’

Vijeće je, među ostalim, prihvatilo i izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji učinkovitosti osnivanja i ulaganja u opremanje i razvoj poduzetničkih zona u KZŽ. – Neki su govorili da Grad nije dosta ulagao u razvoj gospodarske zone. Koristim priliku da zahvalim državnoj reviziji koja je crno na bijelo prikazala neke podatke koje mnogi ne žele vidjeti iz politikantskih i drugih razloga. Tako se vidida je od 30 milijuna kuna koliko je uloženo u Gospodarsku zonu grada Zaboka Grad uložio 26 milijuna, a 3 fondovi i ministarstva. Nasuprot tome, u krapinskuGospodarsku zonu 9 milijuna uložio je Grad, a 9 milijuna država – istaknuo je gradonačelnik Hanžek. Što se tiče učinaka osniovanja poduzetničkih zona, iz izvješća je vidljivo da su “vrijednosno najznačajnija ulaganja u poduzetničke zone Grada Zaboka” od 32,8 milijuna kuna te se iz tablice da iščitati da u njoj djeluje 90 aktivnih poduzetnika, 1809 zaposlenika, a ulaganja po zaposleniku iznose 18.147 kuna.
Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content