Novosti

Gradu Zaboku odobreno oko 10 milijuna za prekvalifikaciju i zapošljavanje 55 žena

Grad Zabok i partneri odlukom Ministarstva rada i mirovinskog sustava za projekt Mi pomažemo starijima, a u sklopu programa ‘Zaželi – Program zapošljavanja žena’, dobio je 9.351.191,10 kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a projekt je, uz Helenu Matušu iz ZARA – e, pripremala zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek koja nam je objasnila što će obuhvatiti i koji su mu ciljevi.

Briga o starijima i invalidima

– Grad Zabok se odlučio na prijavu projekta kojeg smo nazvali Mi pomažemo starijima – MIPOS zbog nezadovoljavajućeg položaja žena u našoj županiji, ali i u cijeloj državi, koje su prešle neku dobnu granicu i ne mogu naći posao. Mi smo im željeli omogućiti edukaciju te da ih se zaposliti na 24 mjeseca uz tendenciju da si poslije lakše pronađu posao – objasnila je Đurek. Dodala je kako uz Grad Zabok u projektu sudjeluje još više od dvadeset partnera. Riječ je o gradovima Donja Stubica i Zlatar te općinama Bedekovčina, Budinšćina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Krapinske Toplice, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sv. Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Zlatar Bistrica. Partneri u projektu su i Gradska društva Crvenog križa Zabok, Zlatar i Donja Stubica, Centar za socijalnu skrb Zabok i Donja Stubica te udruge Lipin cviet iz Gornje Stubice i Udruga invalida Bedekovčina.- Korisnici o kojima će žene skrbiti bit će s područja jedinica lokalne samouprave koje smo nabrojili, a Gradska društva Crvenog križa te dvije nabrojene udruge zaposlit će žene uključene u projekt. GDCK Zlatar zaposlit će devet žena, GDCK Donja Stubica deset, GDCK Zabok dvanaest, Udruga invalida Bedekovčina četrnaest te Udruga Lipin cviet deset što je 55 žena. Svaka žena brinut će o minimalno četiri korisnika pa dolazimo do brojke da će projektom biti obuhvaćeno 313 korisnika – istaknula je zamjenica gradonačelnika Zaboka dodajući kako će uvjet bio da žene budu prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje te da imaju najviše završenu srednju školu.

30 njegovateljica, 25 gerontodomaćica

Za vrijeme provođenja projekta svaki korisnik će mjesečno dobivati paket higijenskih potrepština u vrijednosti 200 kuna koji će osiguravati jedan od pet glavnih partnera koji će zapošljavati žene. Za GDCK Zabok i za GDCK Zlatar nabavit će se i 10 bicikala, po pet za svako društvo koji će omogućiti ženama lakšu mobilnost od korisnika do korisnika za one žene koje ne voze. Onima koje voze, vraćat će se troškovi prijevoza. Valja istaknuti kako će se ženama uključenima u projekt financirati i prekvalifikacija, a njih će se 30 educirati za njegovateljicu te 25 za gerontodomaćicu. – Njihov zadatak bit će doći do korisnika koji su starije osobe, koje žive u samačkim domaćinstvima ili koje su osobe s invaliditetom. Nekima će biti potrebna njega, briga o lijekovima, obavljanje svakodnevnih poslova, a najvažnije je možda druženje i topla riječ – rekla je Valentina Đurek.

Izvor: www.zagorje.com

Skip to content