Novosti

Gupčeva lipa u utrci za Europsko stablo godine, Zagorci dajte svoj glas!

Preko 500 godina stara lipa, sa svojom pričom predstavlja Hrvatsku na europskom natjecanju

Naše najpoznatije stablo, vremešna Gupčeva lipa u Gornjoj Stubici, nominirana je za Europsko stablo godine. Ovo natjecanje ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, s čime se naša lipa također može dičiti, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima.

Spomenik prirode

Gupčeva lipa na ovom natjecanju predstavlja ne samo našu županiju, već i cijelu Hrvatsku, a nominirala ju je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, dok je samu nominaciju provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt. Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuje našu brigu i zaštitu, koju Gupčeva lipa uživa već godinama, osobito otkako je zaštićena kao spomenik prirode. Rijetko tko za nju može povjerovati da živi već preko 500 godina i da svakoga proljeća iznova prolista u prekrasnu, impozantnu krošnju kojoj se divne mnogi, dok uživaju u njenoj hladovini. Ona je prastari svjedok Seljačke bune iz 1573., kada je upravo pod njenom krošnjom Matija Gubec okupio svoje istomišljenike i poveo ih u borbu za pravicu maloga čovjeka. Stoga ovo stablo čuva jednu posebnu i važnu priču iz hrvatske povijesti te je jedan od zaštitnih znakova Gornje Stubice.

– Gupčeva lipa nadaleko je poznata i to je ono što govori mnogo u Gornjoj Stubici, a njezine potomke, odnosno izdanke poklanjamo prilikom naših službenih posjeta u inozemstvu te je prije dvije godine mladica zasađena i u Američkoj ambasadi. Pobjednici smo već samom činjenicom da je ušla u konkurenciju i da se govori o Gornjoj Stubici, Krapinsko – zagorskoj županiji i Hrvatskoj, pa pozivam sve građane Hrvatske da daju glas za lipu – rekao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić. Gupčeva lipa omiljena je destinacija svima koji posjete Hrvatsko zagorje.

– Svi turisti koji dođu u naš kraj pitaju nas za lokaciju i što bi posjetili. Uglavnom su svi čuli za Gupčevu lipu i Muzej seljačkih buna, tako da im je to obavezan obilazak. Sama nominacija velika je stvar, a ko bi bio sretniji od nas da pobijedimo! – kaže Kornelia Vnučec, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica.

Vitalna i bujna

Gupčeva lipa visine je 9 metara, a opseg njezina debla iznosi 4,90 metara. Svojom starošću i dimenzijama te karakterističnim izgledom zbog šupljine i impozantnim granama predstavlja prirodnu rijetkost. Obzirom da je zaštićena kao spomenik prirode, o njoj brine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, koja ju je i nominirala u ovo natjecanje. Ravnateljica ustanove Dijana Hršak kaže kako je, obzirom na godine koje lipa ”nosi na svojim leđima” ona još uvijek itekako vitalna i dobro se drži. – Činjenica jest da bi se, da nema potporanja koji ju pridržavaju, vjerojatno srušila, i to upravo zbog toga što je toliko vitalna i bujna. Dijagnostika njezinog zdravstvenog stanja rađena je 2008. godine i tada je dana preporuka da joj se napravi neka zaštitna konstukcija ili da se vrši orezivanje, kako se nebi srušila. Zbog toga su certificirani stručnjaci pomoću dizalice iste te godine te još jednom kasnije, orezali njezine grane kako bi joj se smanjio volumen da se ne bi poremetila statika stabla – pojasnila je Hršak, dodavši kako osim Javne ustanove veliku brigu o lipi vodi i o njoj zna Božidar Sačer, vlasnik Birtije pod lipom koji se već više od 20 godina svakodnevno druži s njom.

Prirodna atrakcija

Kad je suša, zalijeva ju i po nekoliko sati, a gostima vrlo rado umjesto nje ispriča priču iz njezine bogate povijesti. – Devedeset posto posjetitelja koju dođu ovamo, dolaze pogledati upravo nju, bilo da su to djeca iz osnovne i srednje škole na izletima ili turisti iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Oni koji dođu zimi vele da je to mrtvo stablo i pitaju da li će se srušiti, a ja im objašnjavam da je to potpuno živo drvo i pozovem ih da se vrate u četvrtom mjesecu kad je ona potpuno zelena, miriši i ima milijun pčela. Dođu i čude joj se, ne mogu vjerovati da ona, potpuno šuplja, tako izgleda, zelena i okrugla ko lopta, pa pitaju je li stvarno stara toliko godina – ispričao nam je Sačer. U cilju očuvanja Gupčeve lipe i osnivanja genofonda, 2007. godine s njezina je stabla odrezano pedesetak grančica za daljnje razmnožavanje, pa je osnovan i prvi Živi arhiv te vrste u Hrvatskoj, što samo dokazuje koliko je Gupčeva lipa vrijedna hrvatskom narodu. Kako bi naša lipa pobijedila na natjecanju, dajte i vi svoj glas.

Glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine: https://www.treeoftheyear.org, a glasanje je otvoreno do 28. veljače.

Dodajmo kako glasate na način da na stranici odaberete Gupčevu lipu te upišete svoju mail adresu. Na mail adresu će vam doći link kojeg morate otvoriti da biste potvrdili da ste dali svoj glas

Skip to content