Novosti

HITNA SE VRATILA U ZABOK: Preseljenjem hitne u centar grada smanjit ćemo odaziv na intervencije

Organiziran je obilazak novih prostorija zabočke hitne

Zabočka ispostava hitne konačno je preseljena u uži centar grada, odnosno na lokaciju na Trgu kraljice Jelene. Podsjetimo, tim T1 zagorske hitne bio je nekoliko godina smješten u prostorima Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterena zbog čega je negodovala i javnost, ali i gradska vlast.

Ravnatelj zagorskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić rekao je kako je riječ o investiciji vrijednoj 450 tisuća kuna od čega je 270 tisuća kuna osigurala Krapinsko – zagorska županija iz decentraliziranih sredstava, a ostalo Zavod. – Preselili smo se u centar grada čime ćemo smanjiti odaziv na intervencije. Sada nam je prosjek za cijelu županiju 16 minuta. Ova ispostava zbrinjavanje najveći broj pacijenata. U prvih devet mjeseci kroz nju je prošlo 3800 pacijenata, a od toga je bilo 1500 intervencija dok su ostalu pacijenti obrađeni u prostorima za reanimaciju – rekao je Božić dodajući da u ispostavi Zabok radi 15 djelatnika koji su podijeljen u pet timova. Kako je dodao ravnatelj, prostor je veličine 160 kvadrata, obuhvaća centralnu sobu za reanimaciju, prostor za pohranu lijekova i medicinskog materijala, garderobni prostor, prostor za odmor osoblja, prostor za čisto – nečisto i sanitarni čvor. Odrađena je i drenaža kompletne zgrade da se sanira vlaga.

Da je preseljenje hitne bila prijeka potreba za grad Zabok istaknuo je i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. – Vratila se hitna koja je bila hendikepirana preseljenjem na Bračak, a još više su bili hendikepirani građani. Sada se konačno vratila doma i siguran sam da će se vrlo brzo pokazati da je ovo bila odlična odluka – naglasio je zabočki gradonačelnik dodajući kako Grad radi i na rješavanju prometne problematike oko križanja na kojem se skreće prema osnovnoj školi i novim prostorima hitne.

Obilasku novih prostorija zabočke hitne prisustvovala je i dr.sc. Ingrid Bošan – Kilibarda, zamjenica ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske koja je naglasila kako je Krapinsko – zagorska županija na čelu sa županom Kolarom primjer kako prepoznati hitnu kao bitnu i ulagati u poboljšanje resursa . Naglasila je, isto tako, da rukovodstvo Zavoda za hitnu medicinu KZŽ daje sve od sebe i radi na poboljšanju kvalitete pružanja medicinske skrbe za građane svoje županije. Takva sinergija, dodaje Bošan Kilibarda, mora dovesti do rezultata i kvalitetnijeg pružanja hitne medicinske skrbi.

Odličan medicinski kadar pohvalio je župan Željko Kolar ističući kako Županija kupovinom nove opreme i uređivanjem prostora nastoji pružiti bolje uvjete za njihov rad. – Moramo reći da mi s vlastitim financiranjem od 2,5 milijuna kuna imamo osam timova T1, dakle dva financiramo sami. Smatram da ljudi iz svih dijelova županije moraju imati istu šansu za preživljavanje kada im se dogodi nesreća. Mislim da smo mi to uspjeli u većoj mjeri – istaknuo je Kolar. Kaže, razgovarao je i s ministrom zdravstva o tome da se korigira mreža hitne pa da se barem još jedan tim T1 prebaci na financiranje HZZO –a , odnosno ministarstva. – Sve županije zajedno izdvajaju 10 milijuna kuna za dodatne timove, a Krapinsko – zagorska županija od tog iznosa čak 2,5 milijuna kuna. To je popriličan financijski teret za nas, no ako nam ministarstvo i ne izađe u susret, mi ćemo nastaviti financirati sami – naglasio je Kolar dodajući kako se nada sastanku s ministrom Milanom Kujundžićem kroz 10 do 15 dana.

Recimo samo da je Zavod za hitnu medicinu KZŽ ukupno u prvih devet mjeseci obradio 17800 pacijenata od toga 9500 u prostoru za reanimaciju, a ostalo putem intervencija. Na broj 194 zaprimljeno je 20000 poziva.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content