Novosti

HODOČAŠĆE U MARIJINSKO SVETIŠTE U VEPRIC, ZATIM MAKARSKU, ŽUPU BRELA i SVETIŠTE GOSPE SINJSKE

Ovdje se nalazi i dom za duhovne vježbe O samom svetištu nas je upoznao upravitelj svetišta. Zbog svoje prirodne ljepote i tišine ovo je svetište veoma posjećeno kroz cijelu godinu, a glavni su hodočasnički dani 11. veljače, 25. ožuljka, 15. kolovoza i 7. i 8. rujna Hrvatsko svetište Vepric je posvećeno Majci Božjoj Lurdskoj, a osnovano je 1908. g. Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lurd gdje se Bernardici Soubirous 1858. g. ukazala Blažena Djevica Marija 18 puta. U ovom svetištu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije.

Vjerni je puk odmah od početka živom vjerom i oduševljeno prihvatio ovo svetište i od tada rado ovamo dolazi. Po zagovoru Majke Božje ovdje su s neba dobivene mnoge milosti. Hodočašća dolaze ne samo iz svih krajeva naše nadbiskupije, nego i od Dubrovnika, sa otoka, iz Hercegovine, od Livna i Tomislavgrada, pa i iz sjevernih krajeva Hrvatske. Mnogi prolaznici ovdje navrate da se odmore, kratko se pomole Majci Božjoj, upale svijeću i nastave svoj put. … više o samom svetištu …

Mi smo ostali malo duže te slavili svetu misu koju je uz našega župnika Marijana Culjaka predvodio don Stjepan Lončar, novi župnik u župi Brela, inače naš domaći zabočki sin svećenik. Nakon mise obavili smo pobožnost križnoga puta i još uživali u prirodnim ljepotama ovoga svetišta.

No svi, baš svi koji smo odanas bili ovdje srcem i dušom smo se otvorili Gospodinu te zamolili zagovor Bezgrešne Bogorodice za sve naše potrebe, za obitelji, našu župnu zajednicu i cjelokupnu domovinu .. galerija slika …

POSJETILI SMO I MAKARSKU

Nakon toga uputili smo se u Makarsku gdje smo još imali prilike za malo razgledavanja i uživanja u prekrasnom sunčanom danu kojeg nam je podario Gospodin.

O Makarskoj

Makarska je smještena u prirodno zaštićenoj luci, zatvorenoj s jugoistoka rtom Osejava, a sa sjeverozapada poluotokom Sv. Petar. Grad se amfiteatralno širi prema padinama planine Biokovo (1762 m) koja je štiti od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom. Grad Makarska zauzima prostor od 8.857 ha (od čega je 2.536 ha Park prirode ”Biokovo”, 5.063 ha je površina mora i 1.256 ha je površina kopnenog dijela Grada). Grad Makarska ima 13 418 stanovnika prema zadnjem popisu stanovništva. Prema podatcima iz 2001. godine gustoća naseljenosti iznosila je 360,2 stanovnika po km2.

U ljetnoj sezoni Makarsku posjeti više od 15000 posjetitelja. Najvažnija grana gospodarstva u gradu Makarska je turizam. Zemljopisnim položajem i kulturno-povijesnim značajem Makarska je od svog postanka središte hrvatske mikroregije – Makarskog primorja. … galerija slika …

ŽUPA BRELA

U dogovoreno vrijeme uputili smo se u župu don Stjepana Brela kako bi vidjeli gdje sada djeluje jer je upravo i na njegov poticaj župnik organizirao ovo hodočašće. Po dolasku upoznao nas je sa župnom crkvom i njezinom povješću kao i o samom mjestu gdje trenutno djeluje kao župnik.

Župa Brela se spominje prvi put u XVI stoljeću, ali je sigurno osnovana znatno ranije. O tome svjedoči podatak da se kao župna crkva navodi crkva sv. Nikole u Biokovu, čiju izgradnju stručnjaci stavljaju u XIV i XV stoljeće. Oko te crkve nalazilo se najstarije naselje koje je nosilo ime Brela.Bizantski car Konstantin Porfirogenet u svome djelu “O upravljanju carstvom” iz 950. godine, spominje ga pod imenom “Berulia”.

Vremenom su ljudi napuštali brdske predjele silazeći prema zagorskim visoravnima i moru. Tako je došlo do stvaranja primorskih i zagorskih naselja, odnosno Donjih i Gornjih Brela. Župa je ostala jedinstvena, ali je njezino sjedište s vremenom prešlo u Donja Brela, gdje je sagrađena župna crkva posvećena sv. Stjepanu prvomučeniku kao i groblje koje se i danas koristi. Godine 1963. Gornja Brela su konačno odvojena od župe u Donjim Brelima.

Narod župe Brela stoljećima je živio od poljoprivrede. Vinova loza, maslina i višnja maraska bile su osnovica egzistencije. Istom tridesetih godina XX stoljeća počinje se u Brelima razvijati turizam. Najprije postepeno i sitnim koracima, da bi se 60-tih godina razvio u neočekivanim razmjerima čime se je život u Brelima iz osnove izmijenio.

Danas od turizma živi preko 90% pučanstva i po tome župa Brela spada među eminentne turističke župe na hrvatskom Jadranu. ... više o župi …

Nakon toga smo se uputili u pastoralnu dvorani gdje smo uz marljivost i vrijedne ruke časnih sestara bili počašćeni delicijama a mi smo im uzvratlli pjesmom i pozivom da nas uskoro dođu posjetiti u Zabok.

Nakon kratkog zadržavanja krenuli smo put doma, zastali smo u Sinju gdje smo posjetili svetište Gospe Sinjske i sretno se na kraju u večernjim satima obogaćeni novim duhovnim i svjetovnih programom vratili svojim obiteljima i u kratkim crtama svatko na svoj način prepričavao dojmove. Hvala svima koji su današnji dan podijelili s nama … galerija slika …

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content