Novosti

‘HRVATSKA VIŠE NIJE SAMA!’ Predsjednik EK Barroso poželio dobrodošlicu Hrvatskoj u EU

ZAGREB – Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u nedjelju navečer na Trgu bana Jelačića da se Hrvatska veoma promijenila u zadnjim desetljećima i postala potpuno demokratska zemlja u kojoj se poštuju temeljna prava i vladavina zakona.

Zato će Hrvatska imati pravo na sve pogodnosti koje joj Europska unija može pružiti”, rekao je Barroso na svečanosti povodom ulaska RH u Uniju.

Hrvatskom je narodu poručio da se ovaj povijesni čin dogodio zahvaljujući njemu. “Vaš naporan rad je to omogućio. Vratili ste Hrvatsku na mjesto koje joj pripada, u srce Europe”, naglasio je. Trud koji su hrvatski građani uložili u približavanje EU-u, “znači da je Hrvatska dobro pripremljena za pristupanje Uniji”, rekao je Barroso.

Iako su “izazovi današnjega svijeta golemi, kao dio europske obitelji, Hrvatska pred njima ne stoji sama”, rekao je i naglasio kako će Europska komisija koja je podupirala pristupanje, pomoći Hrvatskoj i kao zemlji članici.

Hrvatska je primjer zemljama regije, rekao je. “Kao država članica EU-a, jasno ste dali do znanja da ćete drugima pomoći da slijede isti put. Pozdravljam tu vašu odluku jer je naša Unija otvorena svima s kojima dijelimo europske vrijednosti”, rekao je predsjednik Europske komisije samo koju minutu prije ponoći, uoči 1. srpnja kad Hrvatska postaje 28. zemlja EU-a

Izvor: Jutarnji list

Skip to content