Novosti

Hrvatske ceste sa svojim tablama preporučenih obilazaka i zabranjenih pravaca samo zbunjuju vozače

Table preporučenih obilazaka trebale bi vozačima olakšati snalaženje u prometu, a ne stvoriti kaos i zbunjenost u glavi vozača i na cestama.Evo i primjera. Hrvatske ceste prilikom rekonstrukcije mosta preko rijeke Krapine u Mokricama, kao investitor postavile su table kojevozače više zbunjuju, nego što im pomažu. Table su postavljene kad se most počeo rekonstruirati, pa je taj preporučeni obilazak bio i donekle u redu, ali ubrzo je ipak postavljen zamjenski (na nagovor zagorskog župana i potporu Zagoraca) tzv. lansirni most preko kojeg mogu voziti i vozila do 40 tona nosivosti. Hrvatske ceste nisu se sjetile to izmijeniti (na stranicama HAK-s ipak piše da se može preko zamjenskog mosta), no to ni na jednom tabli ne piše, već i dalje stoji da je preporučeni obilazak Klanjec, Pregrada, Zabok. Upravo tabla s takvim preporučenim obilaskom nalazi se u Mokricama prije raskršća za autocestu. Druga tabla koja usmjerava krivoje ona koja se nalazi kad se skinete s autoceste na raskršću prije ulaska u Zabok na kojoj je Zabok prekrižen. To je totalno bezveze, jer vam je zamjenski most pred nosom i može se prema Zaboku. Vozači, posebno stranci koji ne voze čestoovim pravcem sigurno su se zapitali tko je tu lud i kojim pravcem da sad idu.

Nova zbunjujuća tabla osvanula je nedavno kad se vozite iz pravca Zaboka prema Zagorskoj magistrali gdje je prekrižen pravac za Zagorsku magistralu, iako se još uvijek može voziti tom cestom.Znamo da će ona uskoro u rekonstrukciju, no zbunjivati vozače prije je baš i nije u redu. Što će biti onda kada se zbilja neće moći magistralom, a iz smjera Mokrica tabla će vas upućivati na preporučeni obilazak kroz nju do Zaboka ili Klanjca i Pregrade? Valjda će se netko sjetiti izmijeniti netočne informacije. Prema informacijamana području općine Jakovlja u pripremi je postavljane kontejnera i deponija zastrojeve što znači da će uskoro početi najavljena rekonstrukcija Zagorske magistrale. Neslužbeno, 1. ožujka. Do sada na stranicama HAK-a Hrvatske cestenisu stavile obavijest o zabrani prometa. Kako je najavljeno na Zagorskoj magistrali obnovit će se kolnik, horizontalna i vertikalna signalizacija, a na raskrižjima postaviti rasvjeta. Radovi će trajati oko godinu dana, dok će se promet povremeno odvijati otežano. (M. Bašak)

Ogromna šteta za turizam

Da su vozače i turiste kroz Zagorje postavljenje table zbunile potvrdio nam je i poduzetnik Siniša Križanec koji je i sam uočio prilikom putovanja autocestom, zbog čega je pisao i Županiji, Hrvatskim cestama i Autocestama te sugerirao da ažuriraju putokaze u smjeru Pregrade, Krapinskih Toplica, Zaboka, Klanjca i Kumrovca.

-Prema percepciji izlaza iz auto ceste u Mokricama, vozače se upućuje na sljedeći u Začretju. To više nije potrebno, jer funkcionira prolaz preko lansirnog most tipa “Bejli”- kaže Križanec koji dodaje da su turisti do njegovog dvorca Bežanec u Valentinovu koji je ponovno otvoren rezidencijalno, za tzv. tihu diplomaciju, turisti putovali preko Svetog Križa Začretja, i do dva – tri sata duže.

-Gostima i turistimatreba osigurati nesmetan i siguran, ali i najkraći put, zbog važnosti dojma i ukupnog našeg zagorskog gospodarskog imperativa. Slobodan sam sugerirati, da se razmisli i o kvalitetnijoj horizontalnoj signalizaciji pozicije mosta sa južne strane, zbog konfuzne slike u noćnim satima – rekao jeKrižanec.

– To je degradacija ugleda turizma u Hrvatskom zagorju, jer teško da će turist koji je lutao nekoliko sati ponovno doći kod nas. Ako želimo probuditi gospodarstvo naše županije nužna je komunalna infrastruktura jer sve su nam ceste u lošem stanju, posebno cesta od Gubaševog prema Kumrovcu – zaključio je Križanec.

Izvor: Zagorski list

Skip to content