Novosti

HRVATSKI APSURD: Od sredine 2016. godine, HŽ tvrdi da se pružni prijelaz kod Šode otvara ‘uskoro’

Iako je postavljena prije više od godinu i pol dana, zvučno – svjetlosna signalizacija na pružnom prijelazu ‘kod Šode’, još uvijek nije u funkciji

Stanovnici zabočke Ulice Matije Gupca na račun postavljene zvučno – svjetlosne signalizacije na pružnom prijelazu Celine, među Zabočanima poznatijeg kao prijelaz ‘kod Šode’, već zbijaju i šale. Što drugo i bi, kažu, kada već godinu dana signalizacija stoji prekrivena crnom vrećom i nije u funkciji. Mi smo u nekoliko navrata pisali o problemu tog prijelaza, odnosno velikom broju nesreća koje se tamo događaju, a Hrvatske željeznice nisu poduzimale ništa.

Dozvola Agencije

Kada su sredinom 2015. godine Hrvatske željeznice napokon odlučile postaviti zvučno – svjetlosnu signalizaciju, i stanovnici i vozači smatrali su da je veliki prometni problem napokon riješen. No, prevarili su se. Najava da će se signalizacija pustiti u rad u listopadu 2015.godine, nije se ostvarila. U Hrvatske željeznice upite o datumima puštanja u promet prijelaza ‘kod Šode’ slali smo nekoliko puta. U ožujku prošle godine rekli su nam kako se otvorenje očekuje u svibnju ili lipnju te iste godine, no budući da se to nije dogodilo, isti smo im upit slali i u kolovozu 2016. godine. Tada nam je odgovoreno kako će signalizacija s radom krenuti u listopadu 2016. godine. Od toga isto ništa. Na svaki upit nakon toga odgovor više nije bio precizno vremenski određen nego je, kratko i jasno, glasio: uskoro. A razlog tolikom čekanju, prijema riječima djelatnika u Korporativnim komunikacijama Hrvatskih željeznica, jest činjenica da Agencija za sigurnost cestovnog prometa nije izdala dozvolu za rad. I tako već mjesecima ta, očito poslom vrlo zatrpana Agencija, ne može prije više od godinu dana izgrađenu signalizaciju pustiti u promet.

Opet ‘uskoro’ Isto smo pitanje HŽ – u postavili i proteklog tjedna ne bismo li saznali je li napokon došlo to ‘uskoro’ koje su nam priopćili prije gotovo pola godine. No, čini se da Agencija za sigurnost željezničkog prometa još uvijek ima gužvu pa složenu proceduru izdavanja dozvole za puštanje u promet pružnog prijelaza Celine još obavila. Odgovor na naš upit još uvijek glasi ‘uskoro’. – Puštanje u rad uređaja na željezničko – cestovnom prijelazu Celine očekujemo uskoro, no s obzirom na složenost procedura koje su obvezne temeljem Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, a prethode puštanju uređaja u rad, u ovom trenutku ne možemo govoriti o konkretnom datumu. Čim postupak ishođenja svih dozvola bude završen, a time budu ispunjeni i preduvjeti za puštanje uređaja u rad, bit ćete obaviješteni – glasi odgovor kojeg smo dobili. Dakle, termin ‘uskoro’ još uvijek nema vremenskog određenja pa nam preostaje nadati se da će Agencija za sigurnost željezničkog prometa u skorije vrijeme posegnuti u ladicu gdje je smjestila papire za rješavanje dozvole koja je potrebna da davno postavljena signalizacija napokon bude puštena u funkciju.

Izvor: Zagorje.com

Skip to content