Novosti

HRVATSKO ZAGORJE – Prema prvim rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj živi 4.290.612 stanovnika.

Nažalost, još je uvijek broj umrlih u godini, veći nego rođenih. Postoje i naselja koja broje po samo par stanovnika. U našoj županiji tako naselje Florijan u gradu Klanjcu ima samo sedam stanovnika, a Pokojec, naselje u općini Budinščini tek šest.

Puno je staraca, a mladi otišli iz Zagorja jer nema posla

HRVATSKO ZAGORJE – Prema prvim rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj živi 4.290.612 stanovnika. U Krapinsko-zagorskoj županiji nas ima 133.064 (2001. 142.432) što je manje za 9.369 stanovnika ili 6,58 posto.Već smo izračunali da je nestalo stanovnika za jedan zagorski grad veličine Zaboka.

U svim zagorskim gradovima i općinama u zadnjih deset godina zabilježen je smanjeni broj stanovnika, osim u općini Stubičke Toplice koja jebrojčano porasla za 2,25 posto, odnosno za 62 stanovnika.

Doselili se vikendaši

Načelnik Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar smatra kako je razlog porastu broja stanovnika doseljenje novih stanovnika, ali i taj što je jedan dio negdašnjih vikendaša svoje vikend objekte preuredio u stambene kuće i doselio se ovdje.

– Uređena je kompletna infrastruktura, od struje, vode, plina, telefona, asfalta, održavanja prilaznih cesta i održavanja cesta -zimi. Stubičke Toplice imaju sve, od dostupnih trgovačkih centara, do različitih servisnih informacija, turističke ponude – rekao je načelnik Bosnar, dodajući da je razvoj mjesta zacrtan u dugoročnom planu od 1994. godine. Grade se i četiri nova stambena objekta, a iduću godinu krenut će se i u izmjene i dopune Generalnog plana uređenja u svrhu stanovanja, odnosno određivanja građevnih područja. I dok Stubaki jedini bilježenje povećanje stanovnika, alarmantna je pak situacija u općinama Zagorska Sela gdje je broj stanovnika smanjen za 16,54 posto, uDesiniću za 16,19, u Kumrovcu 14,08. Za njima su Mihovljan sa 12,76 , Lobor sa 12,32 i Hraščini sa 12,21 posto manje stanovnika u odnosu na popis iz 2001..

Zagorska Sela brojčano su manja za 198 stanovnika. Prema novom popisu ih je 999.

– Stanovnici su otišliiz Zagorskih Sela jer se nisu imali gdje zaposliti ili su izgubili radno mjesto u Sloveniji, nastankom nove države. To nas je dosta pogodilo. Koliko je bilo u našoj moći gradila se infrastruktura. Asfaltirale su se sve općinske ceste, gradila plinofikacija, vodovod – prokomentirao je načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, koji značajni pomak vidiu razvoju Kumrovca, a gospodarski bi se trebalepokrenuti i male općine oko nje.

Puno staračkog stanovništva

– U općini Desinić živi oko 60 posto staračkog stanovništva. Tu je najveći problem jer je u tim godinama povećani mortalitet, a s druge strane 90-tih godina veliki je broj mladih ljudi otišao u Zagreb i Sloveniju tražeći posao i nije se vratio – objasnio je razloge, zbog čega je Desinić ostao bez 563 stanovnika, načelnik Zvonko Škreblin. U Desiniću danas živi 2.915 stanovnika, dok ih je 2001. godine bilo 3. 478. Načelnik ističe, kako se taj trend pokušava zaustaviti, a prioritet u tome je izgradnja infrastrukture od plinofikacije, modernizacije lokalnih cesta i izgradnje vodovoda. Desinić je tek 90-tih dobio vodu. Iduće godine u realizaciju kreće projekt izgradnje stambene zgrade za 18 mladih obitelji, teizgradnja male poduzetničke zone.U funkciju će se staviti tvornica elektrotehničkih proizvoda – TEP, čime bi se u općini Desinić riješio problem nezaposlenih s njihovog područja. Isto tako, u svrhu podizanja nataliteta općine i gradove izdvajaju iz svog proračuna za svako novorođenče od 1.000 kuna na dalje. Stubaki i Zagorska Sela za novorođeno dijete u svojoj Općini izdvajaju 1.000 kuna, a Desinićza prvo dijete 1.500, drugo 2.000, a za treće 3.000 kuna. Načelnici ističu da je to čisto simbolična gesta kojom žele pripomoći mladim obiteljima. (M. Bašak)

Izvor:Zagorski list

Skip to content