Novosti

HUM ZABOČKI – Blagoslovljeno novo obnovljeno raspelo

Križevi krajputaši građeni su s namjerom da prolaznika na njegovom putu malo zaustave kako bi ga duhovno osnažili i potaknuli da usmjeri svoj pogled i svoje misli prema nebu, križevi krajputaši sastavnica su sakralne arhitekture. Misno slavlje i obred blagoslova u Humu Zabočkom predvodio je župnik Marijan Culjak uz sudjelovanje naših mladomisnika koji su potekli iz tog sela vlč. Damir Ivanek i Tomislav Krajačić.

Križ je najosnovniji znak kršćanstva – započeo je svoju homiliju župnik Culjak koje je okupljene mještane i vjernike potaknuo da se svakodnevno okupljaju pred križem i mole za svoje potrebe. Križ je prikriven, a prisutan u mnogim stvarnostima: u četiri strane svijeta koji je prekrižen istokom, zapadom, sjeverom i jugom; križ prepoznajemo na ljudskom tijelu kada raširimo ruke; križeve vidimo često na raskršćima puteva i cesta; raspela imamo i u vjerničkim stanovima, a u crkvama nema oltara bez križa.

Isus je darovao sebe za spasenje čitavoga svijeta. Međutim, da bi plod njegove muke i smrti na križu uskrsnuo u svima nama, da bismo uživali plodove njegove ljubavi, potrebno je sjediniti se s njime. Isus zove svoje učenike da znaju svakog dana uzeti križ svoj i krenuti za njim. U tom sjedinjenju s Kristom svaki križ dobiva onaj smisao koji je Isusov križ razotkrio: žrtva iz ljubavi prema drugima – zaključuje vlč Culjak.

Na kraju misnoga slavlja blagoslovljeno je novo obnovljeno raspelo koje se nalazi u dvorištu obitelji Tomić – Krajačić. Župnik im je izrazio zahvalu za uloženo vrijeme i trud koji su uložili oko svega kako bi ovo raspelo bilo obnovljeno i bdjelo nad ovim mjestom.

Pripremio: Darko Fiket

Skip to content