Novosti

I zabočka vrtićka djeca pričaju s europskim vršnjacima online

Jedan od ciljeva Kurikuluma dječjeg vrtića Zipkica je djecu usmjeriti prema stvaralaštvu i sudjelovanju u različitim projektima pa se s početkom ove pedagoške, u rujnu, vrtić uključio u projekt “Say hello to the world” i ”Say hello to the country” čija je ideja međunarodno povezivanjevrtića i škola, razmjena iskustvai dobrih primjera prakse.

Projekt je osnovao FINI zavod Radeče, delo za mlade, 2011. godine s namjerom da se djeca usmjere na put stvaralaštva, sudjelovanja, uključivanja u različite projekte te da se povežu po cijelom svijetu preko aplikacije “My hello” koja omogućuje ustanovama koje sudjeluju u projektu nesmetano i sigurno međusobno povezivanje.

Djeca se sa prijateljskim vrtićima ”druže” preko Skypa i na taj se način imaju priliku vidjeti uživo, komunicirati, naučiti strane riječi. Veliki naglasak je na upoznavanju različitih kultura, običaja, načina života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore, upoznaju različite kulture i tradicije, otkrivaju domaće okruženje i širi svijet, oblikuju nacionalnu i državnu svijest, razvijaju stvaralaštvo, upoznaju sigurno korištenje računala i uče strane riječi, otkrivaju multikulturni dijalog i život na drugom kraju svijeta.

Na taj način grade mostove prijateljstva i ujedno brinu za veću prepoznatljivost država, imaju mogućnost upoznavanja multikulturalnih i drugih razlika i na taj ih se način navikava na prihvaćanje različitosti te omogućuje prevladavanje predrasuda, stereotipa i utječe na razvijanje njihove tolerancije.

Starija jaslička skupina Pužićitako surađuje sa slovenskim vrtićem koji je bliži našem jezičnom govornom području u projektu ”Say hello to the country”, a starija vrtićka skupina Ljubičice, koja od jaslica uči engleski jezik, surađujes vrtićem iz Litve u projektu ”Say hello to the world” gdje su,između ostalog, dobili prilikusporazumijevati se na engleskom jeziku. – To je veliko pozitivno iskustvo za djecu, djeca uživaju u ovom projektu, uče razmišljati i proširuju svoja znanja i spoznaje i razvijaju određene kompetencije koje će im zasigurno trebati u njihovom daljnjem odrastanju – rekla je ravnateljica Dijana Lovinčić Crnković. (zl)

Izvor: Zagorski list

Skip to content