Novosti

INICIJATIVA DND-a ZABOK I GRADA ZABOKA Volonteri i dječji gradski vijećnici uredili parkove diljem grada

S voditeljicom Dječjeg gradskog vijeća i tajnicom DND-a Zabok, Jasenkom Borovčak popričali smo o zanimljivoj i hvalevrijednoj akciji koja je svoj vrhunac doživjela ovo ljeto.

ZL: Kako je uopće pokrenuta akcija koja je rezultirala uređenjem parkova na području grada Zaboka?

Jasenka: Na inicijativu Dječjeg Gradskog vijeća Društva Naša djeca Zabok u suradnji s Gradom Zabokom 2010. godine pokrenuta je akcija uređenja Parka Milana Prpića. Nabavljene su nove sprave, antistresne podloge, a nakon nekoliko mjeseci bojanja, klupa, sprava za igru i koševa park je zasjao u novom ruhu. Zaključeno je da bismo sve parkove i igrališta na području grada trebali urediti. Dječji vijećnici su obišli sva igrališta kojih ima 23, analizirali njihovo stanje i Gradonačelniku podnijeli izvješće te je dogovoreno da će Dječje gradsko vijeće i DND Zabok u suradnji s Gradom sva igrališta i parkove u lošem stanju popraviti, pobojati postojeće sprave za igru i dodatno urediti novim spravama. Jedna od aktivnosti koje organizira Dječje gradsko vijeće, u okviru ovog projekta, su ‘Humanitarne karaoke’ kojima se prikupljaju sredstva za uređenje.

ZL: Ovo ljeto bilo je posebno radno?

Jasenka: Da, istina. Od lipnja do kolovoza organizirana je akcija bojanja svih igrališta u gradu Zaboku u koju je bilo uključeno preko 60 volonterki i volontera. Obišli smo i pobojali različitih 17 lokacija na širem području grada od Martinišća do Špičkovine i Grdenaca te nekoliko lokacija u centru Zaboka.

ZL: Kako su reagirali stanovnici kada su vidjeli da ste se uhvatili posla i da uređujete parkove?

Jasenka: Moram naglasiti da su ljudi koji žive na tim područjima bili sretni i zadovoljni kad su vidjeli što se radi te su nas počastili sa sokovima, kolačima, slatkišima, pizzom…i naravno aktivno se uključili u akciju.

ZL: U projektu su pomogli brojni volonteri što smo već spomenuli. Neke od njih valja posebno spomenuti zbog nesebičnog angažmana.

Jasenka: Posebno moram istaknuti nekoliko volonterki DND-a Zabok koje su bile u svim akcijama i bez kojih ova akcija bojanja ne bi bila izvediva, a to su Jana Borovčak, Amalija Bogojević, Nikolina Tustić i Ana Frgec. S obzirom na to da je to akcija Dječjeg gradskog vijeća i vijećnici DGV-a aktivno su učestvovali u bojanju, a među njima su najaktivniji bili Jan Grabrovečki i Sandra Benčić.

ZL: Grad Zabok pružio je potporu akciji, kao i sam gradonačelnik. Koliko je to DND-u bilo važno?

Jasenka: Gradonačelnik Ivan Hanžek se također priključio ovoj akciji i u nekoliko navrata nas je došao podržati, a Grad Zabok je financirao popravak postojećih sprava i boju koju smo utrošili kako bi igrališta zasjala u novom ruhu i šarenilu, a financirat će i postavljanje novih sprava za igru koje će nabaviti Društvo Naša djeca Zabok. Puno nam znači potpora grada.Završetak akcije bit će 21. rujna kada ćemo obojiti Park Milana Prpića te ćemo zajedno s udrugom Mraz i udrugom Zagor organizirati druženje i koncert.

Jasenka Borovčak: Igrališta ćemo opremiti i novim spravama u čemu će nam pomoći donatori Allianz osiguranje, Zagrebačka banka, Ljekarne Vodolšak, Komunalno Zabok, Croatia osiguranje, GEO-BT, Gumiservis promet i Zagorski vodovod.

Projekt „Poboljšajmo parkove u gradu“ bit će predstavljen na 6. međunarodnoj konferenciji „Dijete u gradu“/ “Child in the city“ koja će se od 26. do 28. rujna 2012. godine održati u Zagrebu.

Izvor: Zagorski list

Skip to content