Novosti

Inspekcija u lovu na zagorske kafiće bez fiskalnih blagajni

FISKALNE BLAGAJNE : Od 1. siječnja na snagu je stupio cijeli niz novih zakona, a jedan od najaktualnijih proteklog tjedna zasigurno je bio Zakon o fiskalizaciji.

OROSLAVJE/KRALJEVEC NA SUTLI

Država je odlučila da trgovci i ugostitelji moraju uvesti u svoje objekte fiskalne blagajne kako bi se mogao kontrolirati promet, odnosno traži se od njih da za svaku uslugu obavezno moraju izdati račun, što do sada kod većine nije bio slučaj. Dakle, ne bi više smjelo biti muljanja!? Prema podacima Porezne uprave u Hrvatskoj fiskalnu blagajnu nema oko 10.000 ugostitelja. Inspektori su počeli provjeravati kafiće u Hrvatskoj. Prvo stiže opomena, zatim slijedi pečaćenje, optužni prijedlog i naposljetku novčana kazna. Proteklog tjedna inspekcija je ‘češljala’ i zagorske kafiće.

Zdravko Tomić, vlasnik poznatog oroslavskog kafića, Java bara kaže kako je kod njega inspekcija bila.

– Nisu našli nikakve nepravilnosti. Sve je bilo u redu. Moje mišljenje je da država treba uvesti reda napokon, ali doprinosi koje plaćalo državi su preveliki. Tako da sa te strane nije u redu i nisi rentabilan – mišljenja je vlasnik oroslavskog Java bara koji je fiskalnu blagajnu imao, samo je sada nabavio licencu. Smeta ga što je država izabrala baš kafiće za treniranje strogoće, kao da su oni jedini u državi.

– Inspektori bi trebali malo bolje kontrolirati noćne klubove, kafiće i restorane na Jadranu gdje se zaradi u dvije večeri koliko mi kroz cijele godine – naglasio je Tomić. Protiv uvođenja fiskalnih blagajni nije ni Štefica Horvat, vlasnica kafića Renči u Kačkovcu kod Kraljevca na Sutli.

-Sad kad smo uvođenjem fiskalnih blagajni umreženi u porezni sustav, nema više zakidanja poreza državi. Svaki imalo pošten čovjek bi morao izbjegavati porezni nemoral. S olakšanjem sam dočekala ovaj način registriranja prometa. Sada se ne plašim porezne inspekcije i mogu mirno spavati – rekla je Horvat. -Svaki račun kroz fiskalnu blagajnu prolazi kroz sustav porezne uprave. Brzo smo se prilagodile moja djelatnica Ivana i ja. Bolje je i jednostavnije raditi s ovim fiskalnim blagajnama. Smanjenjem PDV-a na 10 posto, olakotno je rasterećenje ugostiteljstvu i turizmu, pa nema više ni razloga za ‘muljaže’ – zaključila je mlada poduzetnica Štefica Horvat.

Tomić: Inspektori bi trebali malo bolje kontrolirati noćne klubove, kafiće i restorane na Jadranu gdje se zaradi u dvije večeri koliko mi kroz cijele godine.

Horvat: Brzo smo se prilagodile moja djelatnica Ivana i ja. Bolje je i jednostavnije raditi s ovim fiskalnim blagajnama.

Skip to content