Novosti

Institut za međunarodne odnose – “Hrvatska i EU – prednosti i izazovi članstva”

Jedna od aktivnosti informiranja građana Republike Hrvatske o Europskoj uniji, članstvu, utjecaju na građane i drugome jest i nova internetska stranica www.eu-referendum.hr koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Dakako, već od ranije – osim tiskanih materijala, radijskih i televizijskih spotova, podaci se mogu naći i na brojnim drugim stranicama.

Uz sve navedeno, vrijedi skrenuti pozornost i na knjigu „Hrvatska i Europska unija – prednosti i izazovi članstva“ koju je izradio Institut za međunarodne odnose – IMO u suradnji s Delegacijom Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Ovom se knjigom nastoji doprinijeti uspješnijem informiranju građana – kako o pozitivnim učincima, tako i izazovima članstva u EU-u uoči nadolazećeg referenduma. Knjiga nastoji odgovoriti na pitanja što su prednosti a što eventualni nedostaci odnosno ključni izazovi članstva u EU-u.

Uz glavna pregovaračka poglavlja, obrađuju se i ostala pitanja koja će najviše utjecati na život i rad građana. Tijekom realizacije ovog projekta istraživački tim se vodio često naglašavanom potrebom da se kompleksni učinci članstva u EU prezentiraju na što jednostavniji i građanima pristupačan način. Stoga su na kraju svakog poglavlja u knjizi sažeto izdvojene ključne prednosti i izazovi koje građani i poduzetnici mogu očekivati od članstva u EU.

Download hrvatska_i_eu_prednosti_izazovi.pdf
Skip to content