Novosti

Intervju s gradonačelnikom Ivanom Hanžekom

Teška godina, u kojoj je bilo izuzetno teško raditi. Hvala Bogu, da ljudski mozak brzo briše loše stvari, a pamti dobre, pa tako i mi zaboravljamo da smo u prvoj polovici godine ‘životarili’ zbog pada poreznih prihoda. Bilo je pitanje kako održati plaće zaposlenih koji se financiraju iz proračuna i druge troškove koji ne trpe odlaganja kao što su prijevoz učenika, socijalne pomoći, pomoć u troškovima stanovanja i dr..

Druga polovica godine se nešto malo popravila, ali još uvijek nismo zadovoljni- prokomentirao je gospodarsku godinu pri kraju zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Kroz godinu se tako više radilo na pripremi projektne dokumentacije, a manje na stvarnim investicijskim zahvatima.

– Na cijelom području Grada Zaboka završen je projekt zamjene javne rasvjete ekološki prihvatljivijom rasvjetom i štedljivim žaruljama s manjom snagom, ali ne toliko da bi smanjila potrebni nivo svjetlosti za građane i vozače na prometnicama. Vrijednost tog projekta je oko 2.200.000 kuna, a Grad očekuje i povrat dijela sredstava od Fonda za energetsku učinkovitost koji je projekt i odobrio. Tako više neće biti noćnih iskapčanja od ponoći do 04 sata kao što je to bio običaj u Zaboku 18 godina, jer će se isti efekti postići automatskim smanjenjem snage javne rasvjete.

Ušteda na javnoj rasvjeti

Prošlost će postati i prigovori građana van centra koji su se žalili da nisu u ravnopravnom položaju s ostalim građanima – istaknuo je Hanžek. Uređaji takve javne rasvjete više ne mogu biti u trafostanicama HEP-a, već izvan njih pa se u nekim dijelovima na tome još radi, ali u suštini projekt je gotov, čime se povećava ušteda od 40 posto.Što se tiče asfaltiranja prometnica, asfaltiralo se samo ono što se nije završilo u protekloj godini i to zbog objektivnih i subjektivnih razloga izvođača radova. Uređena su autobusna stajališta i nogostupi.

– Na tom planu učinilo bi se i više, no zbog imovinsko-pravnih odnosa u kojima su pojedini građani ucjenjivali Grad kod prodaje zemljišta nužnog za proširenje stajališta ili nogostupa to nije bilo moguće – kaže Hanžek.

Veseli ga, što su unatoč kriznoj godini, osigurali sredstva za kulturu, sport, Crveni križ, vatrogasce i druge udruge. Isto tako, zadovoljan je što su otvorili gradsku galeriju i zajedno s udrugama i institucijama nudili programe koji su relevantni i u hrvatskim okvirima. Na toj ljestvici kulturnih događanja žele se popeti i stepenicu više.

Dio kolača u studiji izvedivosti za sustav prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području KZŽ koja je nedavno prezentirana u Županiji ima i Grad Zabok, koji je već je i u proteklih 18 godina napravio puno na izgradnji sustava odvodnje, a uz pomoć fondova napokon će se riješiti i odvodnja u cijelom Zagorju i topročistačem otpadnih voda. U idućim godinama gradonačelnik se nada da će privesti svrsi poduzetnički inkubator i urediti centar urbane kulture Regenator koji je već sada u funkciji mladih i to unatoč tome što Grad nije prošao na natječaju, ali ne zbog EU kriterija, kaže, već kriterija RH i inih institucija kojima Zabok nije bio proteklih osam godina mio i drag.

Novi ulagači i nova radna mjesta

– Ono što nije direktna investicija Grada Zaboka, ali stvara novu arhitektonsko urbanističku sliku Zaboka i gospodarski poticaj je uređenje ZIVT-ovog tvorničkog kompleksa u moderno urbano središte Zaboka, investitora Poduzetništva Tomek. Završetkom autobusnog kolodvora i uređenjem zgrada u bližem okruženjukoje su u lošem stanju, promjenom krvne slike gospodarstva i novom Vladom nadamo se i ulagačima koji će krenuti investirati u proizvodne kapacitete i otvarati nova radna mjesta – rekao je gradonačelnik.

Budući da je Zabok sportski grad, nezaobilazno je pitanje gradnja sportske dvorane.

– Sportska dvorana u Zaboku za bivšu je Vladu prošlo nesvršeno vrijeme i nadamo se da će država prepoznati prioritete i uložiti u našu dvoranu. Sportskoj dvorani sad smo definitivno bliže – zaključio je Hanžek.

Planirani proračun za 2012. godinu bit će na razini izvršenog rebalansaproračuna za ovu godinu, dakle, oko 33 milijuna kuna. Ukoliko se ne dogode preveliki potresi u državi gradonačelnik očekuje, da bi mogli održati isti nivo aktivnosti kao i u prošloj godini. I dalje će biti prioritet pripremanje i projektiranje projekata koji bi se mogli financirati iz drugih izvora. (M. Bašak)

Završetkom autobusnog kolodvora i uređenjem zgrada u bližem okruženju koje su u lošem stanju, promjenom krvne slike gospodarstva i novom Vladom nadamo se i ulagačima, koji će krenuti investirati u proizvodne kapacitete i otvarati nova radna mjesta.

Izvor: Zagorski list

Skip to content