Novosti

Intervju sa Martinom Jantol, pomoćnicom ministra turizma

ZL: Imenovani ste pomoćnicom ministra turizma. Jeste li već bili u ministarstvu, sastali se s ministrom? Kakvi su prvi dojmovi?

JANTOL: Kao što se i cijelo vrijeme naglašava, Hrvatska seljačka stranka vodi računa da prijedlozi za dužnosnička mjesta budu stručni ljudi. Moj zagorski HSS donio je jednoglasnu odluku o prijedlogu mene za pomoćnicu ministra, na što sam iznimno ponosna. Samim time jasno je poslana poruka svim mladima da ima prostora za stručne i mlade ljude u HSS-u. Prije imenovanja ministar se susreo sa predloženim kandidatima i razgovor je prošao i više nego odlično. Ministar je bio upoznat sa mojim radom vezano za fondove EU i sa projektima na kojima radim. Imala sam priliku proći cijeli teren i upoznati se sa projektima koje planira naš turistički sektor i mogu reći da sve više se shvaća kolike su mogućnosti u turizmu i da bez kontinuiranog razvoja i ulaganja nema kvalitetne i konkurentne destinacije.Turizam ne čini niti ministarstvo, niti županija ni općina/grad nego privatni sektor i svi mi skupa. Turizam je i kako gospođa u trgovini ljubazno kaže dobar dan, i to je dio paketa destinacije.I tako se treba shvaćati turizam. Institucije su tu da daju podršku, kreiraju strateški razvoj a ostali su ti koji daju ono što turist traži, sadržaj.Kontinentalni turizam je 365 dana i to su prednosti koje se moraju valorizirati i kroz ministarstvo turizma.

ZL: Za što ćete biti zaduženi u ministarstvu turizma? U kojem odjelu, odnosno upravi?

JANTOL: Ministarstvo sada funkcionira kroz nekoliko uprava, četiri točnije. U ovom trenutku bit ću zadužena za upravu za pravne poslove koja se bavi zakonskim i podzakonskim aktima iz djelokruga turizma. Ovo mjesto daje mogućnost da u suradnji sa kolegama pojednostavimo i jasnije definiramo pravniokvir za sektor turizma. Kroz vrijeme je ministar najavio i druge zadaće, a vezano za EU priču. Ono što se nadam da će se kroz daljnje pojednostavljenje procedura i reorganizacijom vezano za EU priču, koje je pokrenulo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dati značajnija uloga ministarstvu turizma. Naravno, postoje okviri koji su postavljeni, a vezano za akreditacijski postupak koji su sada već fiksni i na neke stvari neće se moći utjecati.

ZL: Za svako mjesto u ministarstvima ima puno kandidata, što mislite, koje su vaše kvalitete i reference bile presudne da upravo vas imenuju pomoćnicom ministra?

JANTOL: Zadnjih nekoliko godina radim kao Voditeljica Odjela za ruralni razvoj i turizam u Zagorskoj razvojnoj agenciji. Prije dolaska u razvojnu agenciju, radila sam u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, na mjestu Taskmanagera za provedbu projekata poslovne i turističke infrastrukture.Moj profesionalni put je bio iznimno raznolik i paleta znanja i iskustva mi olakšava preuzimanje ovako odgovorne funkcije. Zadnjih godina vodim nekoliko županijskih projekata i cijelo vrijeme se trudimo strateški definirati razvoj našeg zagorskog turizama.Naša bajka na dlanu je prekrasna i trebamo ju kvalitetno ispričati. U završnoj fazi je projekt MASTER PLAN održivog turizma Krapinsko – zagorske županije 2016.-2025. kojim smo definirali gdje smo, što želimo postići i kako to postići. Turisti ne prepoznaju administrativne granice općina i gradova izajednička nam je zadaća stvarati destinaciju. Ujedno, voditeljica sam projekta Regionalni centar kompetencija za ugostiteljstvo i turizam. Kroz taj projekt želimo stvoriti mjesto gdje će se podizati kompetencije naših turističkim djelatnika, gdje će se razmjenjivati iskustva, gdje će djeca moći kroz praktičnu nastavu u pokaznom hotelu i restoranu steći znanja koja su relevantna na tržištu. Ponekad je naš obrazovan sustav spor u praćenju potreba realnog sektora i to smo željeli nadomjestiti ovim centrom.

ZL: Stekli ste veliko iskustvo u izradi projekata za apliciranje na razne natječaje domaćih i EU fondova. Koliko ima prostora za privatni sektor da dobe neka EU sredstva za investiranje u turizam u Zagorju?

JANTOL: Ima mogućnosti. Nažalost, mnogo natječaja nije raspisano pa sve to skupa stvara sliku da nema.Program ruralnoga razvoja ima mogućnost financiranja ruralnoga turizma,kroz natječaje za kulturnu baštinu, kroz natječaje za hotele se mogu osigurati sredstva. Ono što vidim kroz mnogobrojne razgovore po terenu da mnogi imaju krivu percepciju fondova i samih projekata.Znamo da u neka druga vremena, Republika Hrvatska je imala nacionalna sredstva i bile su mnogo drugačije procedure za osiguravanje sredstva za realizaciju ulaganja. Hrvatska je sada punopravna članica Europske unije i sredstva se sukladno Operativnim programima osiguravaju iz proračuna EU. To u praktičnom dijelu znači da ako trebamo sredstva za realizaciju naše ideje, jasno trebamo znati za što, koliko i što će se time postići. Zahtjeva od nas planiranje i jasnu sliku ulaganja, i to je osnovno što moramo imati na umu kad razmišljamo o fondovima.

ZL: Kako zaustaviti brojne strance, koji svakog ljeta kroz Zagorje odlaze na more, da barem dva, tri dana zastanu u Zagorju i ostave pokoji euro?

JANTOL: Mislim da na ovo pitanje nema jednostavnog i kratkog odgovora kako je inače uvriježeno mišljenje. Turizam je multidisciplinarna grana pa većina ljudi misli da ima rješenje kojim će se sve posložiti. Ono što je najvažnije kad razmišljamo o kvalitetnom turizmu u Zagorju je da svizajedno stvaramo destinaciju i da nam za to treba sadržaj, sadržaj i opet sadržaj. I na kraju priče, sve mora biti popraćeno kvalitetnim i inovativnim marketingom. Mi imamo mnogo izvrsnih priča i marketinški ih treba ispričati. Online komunikacije je u današnje vrijeme u našimužurbanim životima imperativ i time se treba u velikoj mjeri služiti. Turisti kada planiraju odmor, prvo mjesto je Internet i tamo skupljaju informacije. Ono što u narednom razdoblju je isto zadatak uključuje jače povezivanje s pričom turizma grada Zagreba.

ZL: Aktivna ste članica HSS-a. Je li ponekad teško balansirati županijski i nacionalni nivo, obzirom da ste na županijskom nivou u koaliciji sa SDP-om i partnerima, a na nacionalnom nivou ste u Domoljubnoj koaliciji?

JANTOL: U politici su uvijek bitni ljudi.Zagorski HSS je uvijek bio iznimno korektan koalicijski partner i uvijek smo poštivali sve dogovore.Znate da je predsjednica Vlasta Hubicki nakon dvije godine mandata odstupila sa mjesta županice jer je tako bio koalicijski dogovor. Mislim da to sve govori o nama kao o stranci i ljudima koji je vode. Isto tako i na nacionalnom nivou smo korektni partneri. HSS ima svoje programe i projekte koje želi realizirati i s kojima smo išli i ići ćemo pred birače.Politika je javni rad i svi imao cilj osigurati kvalitetnije uvjete za naše građane.

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content