Novosti

‘Istraživanja su pokazala da je 2-3 posto djece i mladih ovisno o modernim tehnologijama’

U Gradskoj galeriji u Zaboku održan okrugli stol na temu ‘Izazovi i opasnosti u digitalnom dobu’

Danas se u zabočkoj Gradskoj galeriji održao okrugli stol na temu ‘Izazovi i opasnosti u digitalnom dobu’. Okrugli stol organizirala je Krapinsko-zagorska županija u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

Na skupu su govorili dr. Luka Maršić iz KBC ‘Sestra milosrdnice’ na temu ‘Antropologija igre – ne supstancijalne (ponašajne) ovisnosti, dok je Kristina Krulić Kuzman, dipl. psihologinja iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek govorila na temu ‘Izazovi odrastanja u digitalnom dobu’.

Na početku okruglog stola pristunima se obratila zamjenica župana Jasna Petek.

– Pri kraju smo mjeseca u kojem se obilježava borba protiv ovisnosti. U tom mjesecu svi vi u svojim ustanovama, a mi u Županiji nastojimo različitim aktivnostima pokriti što više aktualnih tema i problematike koja nas u tekućoj godini ‘žulja’. Županijsko povjerenstvo za suzbijanje opojnih droga je predvidjela upravo okrugli stol na temu ‘Izazovi i opasnosti odrastanja u digitalnom dobu’ na kojem će govoriti eminentni stručnjaci – istaknula je Petek i spomenula je kako sve aktivnosti ne stanu samo u jedan mjesec obilježavanja. – Tijekom godine radimo na različitim mjerama i aktivnostima kojima nastojimo suzbiti bilo kakvu zloupotrebu opojnih sredstava i uvijek smo fokusirani na neka područja koja nam se čine da su u vrijeme organiziranja značajna – kazala je Petek i osvrnula se kako je uspješno bio organizirano i predstavljanje projekta ‘Bez promila’ koji se provodi u zagorskim srednjim školama, a provodi ih Mreža udruga Zagor u partnerstvu s Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom, Udrugom Regenerator i Krapinsko-zagorskom županijom. – Taj projekt ukazuje na problem alkoholizma mladih vozača i vozačica koji je također od gorućeg problema – rekla je Petek i spomenula kako Krapinsko-zagorska županija ima registriran mali broj ovisnika, ali da bez obzira na to Krapinsko-zagorska županija je godinama jedna od onih s najnižom stopom broja ovisnika na 100 tisuća stanovnika. – Vjerojatno je jedan od razloga zašto je to tako jer se provode brojni preventivni programi u svim ustanovama – zaključila je Petek.

– Mislim da je izazov za odrasle uhvatiti korak s tehnologijom, a u isto vrijeme je potrebno djecu pravovremeno educirati o tome kako da tehnologiju koriste na siguran način i da pritom maksimalno iskoriste potencijale koje nosi tehnologija – objasnila nam je Kristina Krulić Kuzman i dodala kako su uvijek bile prisutne ovisnosti među djecom i mladima. – Kako je danas moderna tehnologija svakodnevica djeteta, ima i onih koji tehnologiju prekomjerno koriste. Istraživanja su pokazala da je to 2 do 3 posto djece i mladih koje se stavljaju u kategoriju koji su ovisni o modernim tehnologijama, bilo da je riječ o igricama ili društvenih mrežama – naglasila je Krulić Kuzman i dodala kako se treba shvatiti da ipak djeca bez moderne tehnologije živjeti u smislu kako se živjelo prije.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content