Novosti

IZ ZAGORJA DO DJECE SVIJETA: Zanimljiva izložba DND – a Zabok

Iz Zagorja do djece svijeta

Izložbu pod nazivom „Iz Zagorja do djece svijeta“ Društvo „Naša djeca“ Zabok postavilo je s djecom, članicama i članovima Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma, koja su i kreirala Izložbu pod mentorstvom voditeljice likovno-kreativnih radionica Ane Kaić Lacković. Izložba je postavljena u centru Zaboka na tzv. staklima Elektre povodom Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada koji se obilježava 12. lipnja, a 2021. godina je proglašena i Međunarodnom godinom eliminacije dječjeg rada.

Djeca svijeta

Samoj izradi ove stripovske izložbe prethodilo je proučavanje uvjeta i načina života djece u svijetu kroz seriju jako zanimljivih slikovnica: Djeca Indije, Djeca Himalaje i Djeca Sahare. Voditeljice DGV-a i DF-a Neda Novosel i Jasenka Borovčak potaknule su djecu na otkrivanje sličnosti i različitosti, posebnosti i zanimljivosti života i kultura djece svijeta, ali i na otkrivanje činjenice da se, nažalost, u svijetu ne poštuju dječja prava. Sva djeca nemaju mogućnost ići u školu, prisiljena su raditi i zarađivati, pa čak i sudjelovati u oružanim sukobima, a dječja igra i slobodno vrijeme svedeni su na dostupne improvizirane stvari iz prirode i okoline.

Gost – putopisac Hrvoje Ivančić

Posebna inspiracija u proučavanju života djece svijeta bio je naš sugrađanin i prijatelj Hrvoje Ivančić, povjesničar, avanturist, putopisac. Pričao nam je o tome kako je još kao klinac maštao da putuje daleko i počeo je putovati kad je odrastao – daleko u svijet da vidi kako drugi ljudi žive: Egipat, Sirija, Indija, Afrika… Svoja avanturistička i putopisna iskustva koja prikazuju stvarni život, ljudske priče, otkrivaju ono nevidljivo, dočarao nam je kroz filmove i fotografije koje je snimio te knjige koje je napisao poput Dunavskog bluesa i Iza Mjesečevih planina. Posebno za ovu priliku predstavio nam je i darovao svoju novu slikovnicu – Djeca Konga koju smo svi zajedno pročitali i također uklopili u našu Izložbu – istaknula je Jasenka, tajnica DND-a Zabok.

Jako nas se dojmila njegova neustrašivost i znatiželjan duh te smo baš sretni i ponosni što živimo u istome gradu i da nam Hrvoje rado dođe u DND – rekla su djeca uz svoje dojmove: „Bilo mi je lijepo slušati o kulturama Afrike te čuti o njihovu načinu života. Žao mi je djece koja moraju raditi čitave dane i doslovno se boriti za teritorij, te ne idu u školu. Jednoga dana htio bih otići u Afriku da iskusim te kulture i pomognem tim ljudima ako ću moći.“ (Jakov, 13 god.)

Skip to content