Novosti

IZAĐITE NA IZBORE ZA EUROPSKI PARLAMENT !

Izađite na izbore za Europski parlament. To je prva šansa koju imamo da pošaljemo svoje izabrane predstavnike. Oni tamo neće predstavljati ni Vladu ni Hrvatski sabor, predstavljat će hrvatske građanke i građane“ – poručila je predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči nedjeljnih izbora.

Podsjetila je kako stoji u priopćenju kako će se od 1. srpnja, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, u Europskom parlamentu donositi mnogi zakoni koji će se u našoj zemlji primjenjivati direktno, kao da su doneseni u Hrvatskom saboru.

„Možda se čini da 12 zastupnika nije mnogo u masi od gotovo 800 zastupnika, koliko ih sjedi u Europskom parlamentu, ali iskustvo pokazuje da kada su izabrani kompetentni i informirani ljudi, kada se oni dobro pripremaju za svoje teme, mogu dobiti većinu na svoju stranu, naročito u onim temama koje su važne za život hrvatskih građana. Zato nemojte podcijeniti ove izbore jer ćete po pravilima koja te institucije donesu živjet” istaknula je Pusić.


Birače na europskim izborima čekaju nova pravila

Evo kako glasati na izborima za Europski parlament!

Na glasačkom listiću bit će ispisane sve kandidacijske liste kao i imena svih 12 kandidata koje pojedina lista predlaže. Da bi glas vrijedio potrebno je zaokružiti listu i jednoga kandidata s te liste. Kombinacije ne prolaze. No isto tako može se glasovati samo za listu, ili samo za pojedinog kandidata. Ako se zaokruži više kandidata s pojedine liste glasovi idu listi, ne i samim kandidatima.

Kad se 14. travnja u 19 sati birališta zatvore, na rezultate glasovanja čekat će se nešto duže. ‘Bit će puno više posla za biračke odbore jer imamo po prvi puta preferencijalno glasovanje, dakle ne samo glasovanje za liste nego i za kandidate koje će trebati posebno zbrojiti, znači glasove za svakog kandidata. Tek tada će građani Hrvatske doznati tko će zastupati njihove interese u Europskom parlamentu.

Vodič kroz izbore za Europski parlament

Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj

Državno izborno povjerenstvo

Europski parlament

GONG: Izbori za Europski parlament

Kandidacijske liste

Kandidature – statistički podatci

Ovlasti Europskog parlamenta

Rezultati izbora

Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe

Zakon o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament

Zakon o registru birača

Izvor : centar za politološka istraživanja

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content