Novosti

Izlet PD Zagorskih steza u Vukovar, Erdut, Aljmaš, Osijek i Đakovo (7. – 9. 10.)

Planinari Zagorskih steza uputili su se na još jedan višednevni izlet. Ovaj put to nisu bili planinski vrhovi, već nizine uz Dunav i Dravu. Svoje dojmove opisala nam je članica Društva Jadranka. U petak. 7.10.2022. smo krenuli iz Zaboka u ranim jutarnjim satima. Put nas je vodio prema Vukovaru. Magla i mrak nisu umanjili dobro raspoloženje svih prisutnih.

Nakon nekoliko sati vožnje došli smo u Vukovar. Grad nas je dočekao okupan suncem. Samo poneki detalj podsjeća na prošlost koju svi jako dobro znamo. Glavni podsjetnik na to je vodotoranj čije rane vrlo slikovito govore o prošlosti koju ne smijemo zaboraviti. Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, koje je nastalo 1998.godine nakon što je otkrivena masovna grobnica iz koje je ekshumirano 938 tijela. Isto toliko bijelih mramornih križeva podsjećat će još dugo na strahote koje su se događale u ovom dijelu naše domovine.

Posjetili smo i „Groblje tenkova“ na Trpinjskoj cesti i Spomen dom hrvatskih branitelja u kojem se čuvaju svjedočanstva o 400 tenkova koje su branitelji zaustavili u namjeri da uđu u Vukovar. U Muzeju vučedolske kulture upoznali smo detalje života na ovom području iz prapovijesti. Eksponati vrlo vjerno dočaravaju prizore svakodnevice ondašnjeg čovjeka. Neki eksponati su doista bili iznenađenje – neke odjevne predmete i obuću mogli bismo nositi i danas. Na kraju posjeta imali smo šetnju kroz centar grada uz Dunav i obilazak dvorca Eltz.

Predvečer smo stigli u Erdut – mjesto u kojem Drava sreće Dunav i u kojem ćemo noćiti. Domaćini su vrlo simpatični i inspirativni bračni par Blagojević koji pokušavaju oživjeti mjesto koje su mnogi stanovnici napustili. U njihovom domaćinstvu smo jeli izvrsnu hranu ali i čuli zanimljive crtice iz njihovog života. Dio planinara noćio je u kući seljačkog domaćinstva, a ostali u prostorima Erdutske vinarije u sklopu koje se nalazi prekrasni dvorac Adamović – Cseh. Dio dvorca je obnovljen i nadamo se da će uskoro biti dio turističke ponude ovog kraja. Impresivan pogled na Dunav i granični prijelaz Erdut pruža se sa srednjevjekovne kule koja također čeka obnovu.

Drugi dan smo posjetili Aljmaš, selo u općini Erdut. Razgledali smo crkvu Gospe od Utočišta i prošli križni put s čijeg se kraja pruža prekrasan pogled na Dunav i ušće Drave. Nakon kraćeg razgledavanja Aljmaša krenuli smo na višesatno hodanje uz Dunav i kroz nepregledne vinograde prema Erdutu. Za nas Zagorce doista nestvarni prizori. Posjetili smo i vinariju Brzica čiji vlasnik nam je priredio predavanje i degustaciju svojih izvrsnih vina. Pogled na Dunav iz dvorišta vinarije oduzima dah. U Erdut smo stigli predvečer, umorni ali puni dojmova.

Sljedećeg jutra buđenje, doručak i put prema Osijeku – gradu na Dravi. Vodič je nadahnuto ispričao dio povijesti ovog grada i proveo nas kroz dijelove u kojima je vidljiv arhitektonski trend secesije ali i kroz Stari grad – Tvrđu koji sada ima zanimljivu funkciju – pun je sadržaja za mlade, restorana i muzeja. Tu se održavaju koncerti i razna događanja koja čine dio kulturne ponude ovog prelijepog grada. Prošli smo dio šetnice koja je duga sedamnaest kilometara i jedna je od najduljih u Europi. Sa šetnice se pruža pogled na Kopiku , poznatu plažu na Dravi.

Nakon razgledavanja Osijeka, krenuli smo prema Đakovu. Naš cilj bio je Državna ergela Đakovo. Posjetili smo Pastuharnu u kojoj se njeguju konji lipicanci za natjecanja i poznati bal. Nakon toga smo posjetili i dio ergele u Ivandvoru, gdje se nalazi matično stado kobila s mladuncima do treće godine starosti. Djelatnici su s ponosom istaknuli da ih je 1972.godine posjetila kraljica Elizabeta II. Na kraju smo razgledali katedralu Svetog Petra čiju gradnju je inicirao Josip Juraj Strossmayer. Osobito interesantna je kripta u koju stane nekoliko tisuća ljudi, a u njoj se nalazi i Strossmayerova grobnica.

Nakon kratke šetnje gradom krenuli smo put Zaboka, ispunjeni zadovoljstvom druženja na još jednom prekrasnom izletu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content